Városismereti séta

2024.04.11. 06:30

Ismét bebarangolták a csabai Munkácsy Negyedet – galériával, videóval

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Békés Megyei Szervezete (SINOSZ) és a Békés Megyei Könyvtár szervezésében szerdán délelőtt vezetett városismereti sétán vehettek részt az érdeklődők Békéscsabán, a Munkácsy Negyedben.

Dinya Magdolna

A túravezető Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója volt, akitől számos érdekességet tudhattak meg a résztvevők. A séta alatt a Munkácsy Negyedet járták körbe, néhány állomáson pedig játékos kvízkérdéssel is tesztelték a jelenlevők tudását. A könyvtárigazgató elmondta, hogy a program során a Munkácsy Negyed megszépült épületeit és a város látványosságait nézik meg.

Városnéző séta
Minden résztvevő örömmel vett részt a városnéző sétán. Fotó: beol.hu

– Békéscsaba Munkácsy városa, hiszen itt töltötte gyermekkorának jelentős részét, 8 éves korától kezdve. Különböző épületek és emlékek kapcsolódnak a később híressé vált festőművész nevéhez – hangsúlyozta Juhász Zoltán.

– Ezek azok a helyszínek, ahol a művész meghatározó, anekdotákba foglalt és általa is sokat emlegetett eseményei zajlottak. Innen indult a géniusz világhódító útjára. A negyedben található házakhoz és utcákhoz kötődött. Itt töltötte legfontosabb éveit, ezért felfedezhetjük azokat az inspirációkat, benyomásokat is, amelyek képeit később világhírűvé tették – tette hozzá.

A vezetett séta első állomásaként a Munkácsy Emlékházat tekintették meg a résztvevők. Az épületet a 19. század közepén Steiner Jakab építtette, aki Békéscsaba egyik legvagyonosabb polgárának számított, kisnemesi kúriát emelt. Munkácsy, amikor 1852-ben a városba került, az első éjszakáját töltötte itt. Jelenleg az emlékházban 21 eredeti Munkácsy festmény található és egy állandó kiállítással mutatják be azt a korszakot amikor még Munkácsy élt. Ezt követően a Napsugár bábszínház új otthonát és épületét nézték meg, amely egykor Urszinyi–Beliczey-kúriaként működött. További állomáspontként szerepelt a Munkácsy híd, a Széchenyi-liget, a Réthy híd, Kisliget és a Hírességek sétánya is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában