Kazinczy verseny

2024.04.23. 10:18

Anna, az orosházi diáklány a legkiválóbbak között

A Szép magyar beszéd verseny országos döntőjét Győrben rendezték meg a hétvégén, immáron 58. alkalommal. A Kazinczy versenynek egyedülálló módon a kezdetektől a Kazinczy Ferenc Gimnázium és Győr városa ad otthont.

Csete Ilona

A Szép magyar beszéd versenyre majd százötven versenyző érkezett az ország minden részéből és a Kárpát-medencéből. A vasárnapi eredményhirdetésen egy orosházi diáklánynak is szólt a taps, Kvasznovszky Anna különdíjat vehetett át.

Kazinczy szobra, koszorúzás, gimnázium
Kazinczy szobra: 58. alkalommal is megkoszorúzták a versenyen, a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. Fotó: BMH

Az anyanyelvi versenyre érkezetteket a polgármester, dr. Dézsi Csaba András is köszöntötte a városháza dísztermében. Pénteken délelőtt a szabadon választott szövegeket mutatták be a versenyzők, majd a Beszélni nehéz! feladatokat oldották meg. Szombaton a kötelező szöveg felolvasásával folytatódott a verseny. Vasárnap reggel a győri városháza dísztermében ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult az 58. Szép Magyar Beszéd verseny, ott adták át a 2024-es év Kazinczy- és Péchy Blanka-díjakat is.

Békés vármegyéből, Orosházáról érkezett a döntőre a Táncsics gimnázium 10/8 évfolyamos tanulója, Kvasznovszky Anna. Ő második alkalommal versenyezhetett Győrben. (Egyedülálló módon, már kilencedikesként is továbbjutott a megyei fordulóból.)

– Tavaly és az idén is különdíjas lett Anna. Az idei megmérettetésen az Anyanyelvápolók Szövetségének különdíját kapta. Az Anyanyelvápolók Szövetsége fontos céljának tekinti, hogy anyanyelvünk tudatos használatát elősegítse, a fiatalokat megerősítse abban, hogy az anyanyelvüket arra használják, hogy általa örök emberi értékeket közvetítsenek – tájékoztatott a diáklány felkészítője. Menyhárt Krisztina tanárnő elárulta, Anna egész személyisége ilyen. Ő értéket közvetít összeszedetten, szorgalommal és tartással.

A Táncsics gimnázium diákjának a szabadon választott szövege Csukás István egy esszéje volt, aminek a lényege: milyen jó lenne a közterületeinken, a forgalmas stadionjainkban is verseket olvasni a falakon, a metrószerelvényeken és bárhol, ahol sokan megfordulnak. A versek által megszelídíthető, emberségesebbé tehető az egyre embertelenebb világunk.

szép magyar beszéd, versenyző, Kvasznovszky Anna és felkészítője, Menyhárt Krisztina, oklevél
Kvasznovszky Anna és felkészítője, Menyhárt Krisztina. Fotó: BMH


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában