Tudományos ülés

2024.04.11. 18:01

A központi kórház radiológusai üléseztek Gyulán

A Békés Vármegyei Központi Kórház menedzsmentje, Tudományos Bizottsága és Radiológiai Osztálya hívta életre azt a tudományos ülést, amit csütörtökön tartottak a gyulai Pándy Kálmán Tagkórházban. Az eseményhez a békéscsabai radiológiai munkatársai online csatlakoztak.

Vásári Erzsébet

Dr. Técsi Erika, a gyulai radiológiai osztály szakorvosa köszöntötte elsőként a jelenlévőket a kórház tudományos ülésén. Bevezetőjből kiderült, hogy az osztályuk 2004 óta a diagnosztikai tömbben található, amin kívül vannak külön telephelyeik. A szakrendelőben például a mammográfiát végzik, de van telephelyük a Tüdőkórházban és a gyermekosztályon is. A központi röntgenben elérhető több leletező munkaállomásuk, ultrahangvizsgálók, átvilágítók, CT, MR és DSA laboratóriumok. A gyermek radiológia pedig külön részlegként működik Gyulán. Továbbá helyszíni röntgen felvételeket tudnak készíteni az intezív osztályokon, a Tüdőkórházban, valamint a szeghalmi röntgeneket is a gyulai kórházban leletezik.

Dr. Fülöp Ferenc
Dr. Fülöp Ferenc a DSA Laboratórium munkáját mutatta be a tudományos ülésen. Fotó: Bencsik Ádám

A radiológia gépparkjáról dr. Técsi Erika elmondta, az évjáratokat tekintve igencsak elöregedett, ami újabb közülük, az a gyermek részleg, illetve a DSA Laboratórium készülékei. Most azonban egy új CT készüléket várnak Gyulára, ami hamarosan megérkezik. A betegellátást tekintve ismertette: 2023-ban közel 81 ezer beteget láttak el, ami napi felosztásban 230-250 közötti röntgenbe érkező pácienst jelent. Az ultrahang vizsgálat 90-100 közötti főt érint, a CT-be 50, az MR-be 23-30 közötti beteg érkezik naponta. Az osztályon összesen 57 fő dolgozik, amiből 12 orvos, 8 szakorvos és 4 rezidens. Hozzátette: mivel a CT és MR vizsgálóban napi 12 órát dolgoznak munkatársai, ezért távleletezést is igénybe vesznek.

Dr. Fülöp Ferenc szakorvos tartotta az első előadást a tudományos ülésen. Prezentációjában a gyulai kóház invazív radiológiai részlegéről beszélt, ahol ő maga is tevékenykedik. Hozzátette, részlegüket legtöbben DSA Laboratóriumnak ismerik, ahol nem csupán katéteres beavatkozások történnek, hanem diagnosztizálnak, illetve némileg belenyúlnak a terápiába is.

A szakorvos részletezte: Gyulán 1974-ben indult el az angiográfiás ellátás, majd 2000-ben érkezett egy digitális készüléke az intézménynek. A DSA Laboratórium 2003-ban költözött át az új Diagnosztikai Tömbbe. Itt 15 évig használták Siemens gépület, de 2020-ban sikerült újítaniuk és egy DSA készülék érkezett hozzájuk, ami egy kifejezetten jó minőségű eszköz. Ez egy modern, nagy felbontású osztott monitorral rendelkező készülék, ami alkalmas mind a perifériás ellátásra, mind pedig a neuro-, vagy kardiológiai invazív ellátásra. Hangsúlyozta, hogy vizsgálataikat és bevatkozásaikat ultrahang vezérléssel végzik, hiszen így biztosak abban, hogy jó helyre szúrnak.

Dr. Fülöp Ferenc előadásában elhangzott az is, hogy 500-600 biopsziát csinálnak évente, ami napi lebontásban 4-5 pácienst jelent. A szakorvos résztelezte továbbá a beavatkozásaik lépéseit, így például a stent beültetést, amelynél már gyógyszeres eszközöket helyeznek be, különböző típusokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában