Múltidézés

2024.04.14. 12:35

A kisvasút kel életre az új könyvben

Bemutatták Felek Ferenc-Seres Sándor-Tasnádi Tamás „A MÁV Alföldi Kisvasút története” című könyvét pénteken délelőtt a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron. A kötet a kisvasút történetét kíséri végig érdekes szemléletes módon az államosítástól a megszűnésig.

Papp Gábor

A könyvbemutatóhoz autentikus, a kisvasúthoz kapcsolódó turisztikai főpályaudvaron Sós Imre állomásfőnök köszöntötte a megjelenteket.

kisvasút, alföldi, vasút, könyv
Sós Imre, Seres Sándor, Felek Ferenc és Tasnádi Tamás mutatta be az új, a kisvasútról szóló könyvet. Fotó: Papp Gábor  

A kisvasút történetét a megszűnésig követik végig

Felek Ferenc elmondta, a könyv első, 2019-ben megjelent kötetében az államosítás előtti idők jelennek meg. A pénteken bemutatott könyvben pedig az államosítás és a megszüntetés közötti éveket kísérik végig, 1971-ig

– Három ember, három generáció, három különböző látásmód és írói véna jelenik meg a könyvben – fogalmazott az egyik szerző. – A Kisvasutak Baráti Köre Egyesület vállalta a kiadás költségeit és a terjesztést. Mint kiemelte, a kisvasút Vésztőtől Orosházán át Mezőkovácsházáig végig felölelte a megye közlekedését. 

Felek Ferenc nagy kincsnek nevezte a személyes visszaemlékezéseket, amelyekért különösen hálás Seres Sándornak, aki utazott is kisvasúton, így egészen másként tudják megidézni a korszakot, mint ahogy sárgult papírlapokon keresztül lehetséges.

Személyes élmények jelennek meg

Seres Sándor elmondta, Elveszett világ című könyvének egyik része a kivasúttal foglalkozik, és ehhez a kötethez is örömmel adta át a visszaemlékezéseit. 

– Beleszülettem a kisvasútba. A Medgyesbodzáshoz tartozó Gábortelepen születtem, és a házunk kertlábjában ment el a kisvasút, később természetesen utaztam is rajta – tette hozzá, majd elárulta, hogy 2014-ben végig is járta az egykori kisvasút által érintett nyomvonalak egy részét, visszaemlékezett és felvételeket is készített. 

Tasnádi Tamás Cegléden született, most is ott él. A településen is volt hasonló kisvasút, mint a békéscsabai, csak jóval később keletkezett, viszont egy évvel túlélte az ittenit. 

Tasnádi Tamás feladata az volt, hogy minél irodalmibb módon megfogalmazni a gondolatait, és ne egy szárazon felsorolt adathalmaz legyen a lapokon, hanem minél közérthetőbb módon dolgozza fel a történetet. 

Bacsinszky Tibor, a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület elnöke elmondta, szervezetük hosszú ideje foglalkozik a kisvasutakkal kapcsolatos információk és adatok összegyűjtésével, amit eleinte egy periodikákban, a KBK füzetekben jelentettek meg. Miután az elmúlt időszakban sok minden átalakult, a Facebook-oldalukon és honlapjukon teszik közzé az információkat. Az utóbbi időben pedig a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásainak segítségével könyveket is tudnak kiadni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában