Békéscsaba

2024.03.01. 11:33

Robotok száguldoztak az akadályokkal teli pályán

Harmincegy csapat részvételével szervezett pénteken a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium, azaz a Gészi országos, sőt nemzetközi robotversenyt általános és középiskolásoknak egyaránt. A cél az volt, hogy a párosok által épített szerkezetek minél hamarabb teljesítsék a különféle akadályokkal is színesített pályát.

Licska Balázs

A versenyt szervező Tusjak Brigitta, a Gészi pedagógusa elmondta, hogy 13 általános és 18 középiskolai csapat nevezett a versenyre. Nemcsak Békéscsabáról, hanem többek között Pécsről, Debrecenből, Kecskemétről, Budapestről, sőt Szlovákiából is érkeztek alakulatok. A megmérettetés komoly hagyományokra tekint vissza, hiszen immár hetedik alkalommal hívták életre.

Harmincegy páros jelentkezett a robotversenyre
Fotó: Licska Balázs

A lényeg az volt, hogy saját készletükből egy olyan, motorral és szenzorokkal rendelkező robotot építsenek és programozzanak fel bármilyen módon a párosok, amelyek aztán az emelkedővel, kanyarokkal, illetve egy kavicsos résszel is színesített pályán végigszáguldanak. Kitétel volt, hogy a szerkezetek nem hajtattak rá a fekete részre, csak a fehér részen közlekedhettek.

Hozzátette, hogy egy tesztpályát ugyancsak kiépítettek a duók számára, hogy folyamatosan tesztelhessenek. A versenypályán pedig három mért kört teljesíthettek a csapatok építményei, ezek közül számított a legjobb. A győztes pedig az a páros lett mind az általános, mind a középiskolás kategóriában, amelynek szerkezete a leggyorsabb volt.

Fölker Csaba, a Gészi megbízott igazgatója is hangsúlyozta, hogy immár hetedik alkalommal rendezték meg a robotversenyt, és hogy a szervezők minden évben kitalálnak valamilyen újdonságot. Azt, hogy milyen eszközt építettek és milyen technikát használtak a legjobb idő elérése érdekében a csapatok, teljes mértékben a fiatalokra bízták.

A megmérettetést támogató Linamar Hungary Zrt. humánpolitikai igazgatója, Parászka Tibor kiemelte, hogy most a diákok számára a robotok programozása játéknak számít, azonban egy olyan értékes tudás birtokába kerülhetnek, amelyből a későbbiekben meg tudnak élni. Köszönetet mondott a felkészítőknek, hogy közösséget építenek azon fiatalok számára, akik érdeklődnek a robotok, a programozás iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában