Kardoskút

2024.03.10. 09:45

Vonulnak a partimadarak, látni már pólingot, pajzsoscankót, sárszalonkát, nagy godát

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületére megérkeztek a vonuló partimadarak első példányai. Láttak már nagy pólingot, pajzsoscankót, sárszalonkát és nagy godát is.

Csete Ilona

Az enyhe időjárás miatt voltak áttelelő partimadarak is, bíbicek és aranylilék több százas csapataival találkozhattunk a télen. Nagy részük azonban elvonult Nyugat- vagy Dél-Európába, illetve Afrika tájaira. A Fehértónál sorrendben az első érkező egy nagy póling volt, amit február 8-án pillantottunk meg – írták a szakemberek a nemzeti park honlapján.

partimadár,vonulás,kardoskút
Az enyhe időjárás miatt voltak áttelelő partimadarak több százas csapataival találkozhattunk a télen

Mivel a nagy pólingok döntően Európa nyugati részén, az Atlanti-óceán partján, vagy a Földközi-tenger mentén telelnek, így ők hamar érzékelik, ha enyhébbre fordul az idő. Február közepén aztán megélénkült a partimadarak tábora: megjelentek az első sárszalonkák, pajzsoscankók és nagy godák. Ezek a fajok is főként Európa nyugati és déli tájain telelnek, de sokan közülük a Szaharától délebbre is elrepülnek.

A kardoskúti Fehértó most még ideális állomáshelyül szolgál a partimadarak számára. A vízborítás mintegy 90 százalékos, s a környező pusztákon is vannak vizek. Február 19-én felbukkant egy 16 példányos pajzsoscankó csapat, s több sárszalonkát és nagy godát is láttak. A havasi partfutók első példányai már január végén megjelentek, s 2-3 példányos csapataikat azóta is látják a barackosi területrészen illetve a Fehértónál. A pajzsoscankók és a nagy pólingok tőlünk jóval északabbra, a tajgán költenek. Sárszalonkák és nagy godák azonban nálunk is szívesen fészket raknak, ez költőterületük déli határa.

A klasszikus februári vonulók tehát már mindannyian megjelentek a térségben. A piroslábú cankók kicsit később, március elején várhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában