Magyar Menyasszony

2024.03.21. 12:23

Összefogtak, személyesen nézték meg családi relikviáikat

A nagyszénásiak a kiscsákóiakkal megtöltöttek egy buszt, és úgy döntöttek, néhány egyéni látogatás után közösen is megnézik a fővárosban a Magyar Nemzeti Múzeum híresen látványos kiállítását. Ahogy ők fogalmaznak: a látvánnyal nem lehet betelni. A Magyar Menyasszony évek óta lázban tartotta s tartja őket. Bizonyára, sok olvasónk emlékszik a miértre, ismeri a választ.

Csete Ilona

A szénásiakat érdekelte minden részlet. Fotó: BMH

A Magyar Menyasszony különleges tárlat: egyrészt ötszáz évre visszamenőleg mutatja be a nők társas kapcsolatokhoz való viszonyát, másrészt a jelenkor menyasszonyai is közöttünk lehetnek a tárlat online terében és a múzeumban – ez a megnyitón, még 2023 decemberében hangzott el.

Radovics Istvánné és Kunos Lajos
Radovics Istvánné és Kunos Lajos a Magyar Menyasszony tárlaton.

A sokszínűen illusztrált kiállításnak megannyi szála éppen Nagyszénáson, vagy éppen Kiscsákón fut össze. Emlékezzünk csak: kiscsákói és szénási családok nagyon régi, képkeretbe zárt esküvői relikviáikat, személyes tárgyaikat adták át a muzeológusoknak, akik eljöttek ezekért a vármegyébe.

Dr. Simonovics Ildikó divattörténész, szakmuzeológus nyilatkozta még a megnyitón: ötszáz felajánlott tárgy érkezett a kiállításukra. Facebook-csoportjuk sikere is mutatja, hogy az emberek keresik a gyökereiket.

Ella néni
Ella néni az egykori menyasszonyi ruháját is megnézte a kiállításon.

A Magyar Menyasszony kiállítás egy széleskörű összefogás eredménye. A múzeumi szakma, a kutatók, a hivatásos gyűjtők és a magánemberek összefogásából, felajánlásaiból jött létre.

A kiállításon megcsodálható nagyon sok régi lakodalmi tárgy, nászajándék, és megismerhető nagyon sok megható történet is. Például a nagyszénási nagymamának s unokájának a sztorija. Látható a kiállításon a szénási Baranyai Ella 1968-ban viselt menyasszonyi ruhája és cipője, amiben 53 év után, 2021-ben unokája, Nagy Zsuzsanna mondta ki a boldogító igent a nagy napon.

A Magyar Menyasszonynak akik szereplőivé váltak, akik tárgyi különlegességeikkel, történeteikkel gazdagítják a tárlatot, azok már vagy megnézték, vagy ahogy a szénásiak tették, szerdán összefogtak és meg se álltak Budapestig, a Magyar Nemzeti Múzeumig. Nagy Lajos és felesége (ők sok éve szervezik, éltetik a kiscsákóiak találkozóját, a helyi értékeket mentik) hazaérkezésük után úgy fogalmaztak: fantasztikus élményben, fogadtatásban volt részük.

És igaza volt s van dr. Simonovics Ildikónak: az emberek keresik a gyökereiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában