Sajótájékoztató

2024.03.08. 20:00

Gyomaendrődön több jelentős kérdésben döntöttek

Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere összegezte hétfőn a napokban tartott képviselő-testületi ülésen elhangzottakat. Beszámolt arról, hogy már az első napirendi pontban tárgyalták a tavalyi költségvetésről szóló rendelet módosítását.

Dinya Magdolna

Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere elmondta, hogy 6,5 milliárd forinttal zárták az elmúlt évet, amely nagy szám a település életében. Több nyertes pályázattal és állami kiegészítéssel érték el ezt az eredményt. Az idei évben 4,5 milliárd forintról indul a költségvetés. Remélhetőleg el fogja érni idén azt a szintet, amit a tavalyi év végére sikerült elérni. 

képviselő-testületi ülés, toldi balázs, polgármester
Toldi Balázs: az idei évben 4,5 milliárd forintról indul a költségvetés Gyomaendrődön 

A testületi ülésen több napirendi pontot tárgyalt a képviselő-testület

Az önkormányzati tűzoltóságot minden évben támogatja valamennyi összeggel az önkormányzat. Három település tartja fent, illetve a magyar állam normatívájából gazdálkodik a szervezet. Az idei évben 7,7 millió forinttal egészítették ki a kapott állami normatívát. Így áll össze a tűzoltóság nagyságrendileg 55-60 millió forintos éves költségvetése. 

Egy közbiztonsághoz, illetve olyan tevékenységhez kapcsolódó döntést is hoztak, amely a katasztrófavédelemet érinti. A járáson belül működik a Vidra-Körös Kondor Mentőcsoport, amely benyújtott egy kérelmet, miszerint a polgárvédelmi bázist szeretné egy év határozott időtartamra bérbe venni az önkormányzattól. Egy mintaprojektet szeretnének megvalósítani, és megnézni azt, hogy az épületet fent tudják-e tartani és működtetni. A működtetés célja a katasztrófavédelem, illetve a mentőcsoport tevékenységeinek ellátása. A képviselő-testület támogatta ezt a kérelmet.

Továbbá döntöttek arról, hogy a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásra pályázatokat nyújtanak be. Toldi Balázs kiemelte, hogy az utóbbi időkben a parkok, ligetek, játszóterek állapota és tisztasága hagy kívánnivalót maga után. Ezért egy programelemet építenek be a hosszú távú közfoglalkoztatásba, ahol a cél az lesz, hogy ezeket a területeket folyamatosan tudják karbantartani és tisztítani. 

Ezen kívül az Endrődiek Baráti Köre Egyesület nyújtott be egy közterület elnevezési kérelmet. Varjú Vilmosról szeretnék elnevezni az Október 6. lakótelep mellett található kondiparkot, az olimpikon halálának évfordulója kapcsán, ehhez szintén hozzájárult a képviselő-testület.

A Gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő és Kemping energetikai korszerűsítésének a forrásainak a megelőlegezéséről is döntöttek. Benyújtottak egy pályázatot a fürdő energetikai korszerűsítésére. Ennek keretében a fürdő területén található termálvizes kutat rá szeretnék kötni a rendszerre, illetve az épület fűtési rendszerére is. Ezzel gazdaságosabbá tudják tenni a fürdő működését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában