Agrárképzés

2024.03.06. 15:55

Folyamatosan fejlődik a MATE szarvasi képzőhelye

A szarvasi képzési helyének felvirágoztatását tűzte ki céljául a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Dr. Gyuricza Csaba az intézmény céljairól adott hírt szerdai sajtótájékoztatójukon.

Vásári Erzsébet

Az elmúlt három évben megháromszoroztuk a hallgatói létszámot Szarvason – kezdte egy jó hírrel sajtótájékoztatóját dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora. Hozzátette, nagyon mélyről indultak, és a legnagyobb öröm számukra, hogy a lejtőről az emelkedőre jutottak. Messze vannak még ugyan a teljes elégedettségtől, de az agrár felsőoktatást elmúlt években jellemző negatív tendenciát sikerült visszafordítaniuk.

Dr. Gyuricza Csaba: további fejlesztéseket indítunk a MATE szarvasi campusán.
Fotó: Vásári Erzsébet

A szarvasi képzési helyükről részletezte, a jogelődjük általi megszüntetése óta ma már ott tartanak, hogy a felnőttképzéssel együtt több mint 110 diákja van ennek a campusnak. Ez még messze nem a csúcs, amit szeretnének elérni, de biztató kezdetként tekintenek erre a létszámra. Biztató továbbá számukra az is, hogy valamennyi képzési szinten vannak hallgatóik Szarvason, így az alapképzésben, a mesterképzésben, a felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben összességében száznál is több hallgatót köszönthetnek már itt ebben a tanévben.

Dr. Gyuricza Csaba elárulta: nem csupán az említett képzési szinteken, hanem a felnőttképzésben is nyitottak a Békés vármegyei lakosság felé, hiszen egy olyan új képzési formát indítottak el, amire korábban nem volt példa sem Szarvason vagy térségében, sem pedig az ország egyéb képzőhelyein. Ez a növényvédelmi drónpilóta képzés, amelyből a napokban immár a harmadik kurzust indították el, ami a népszerűségét is jól mutatja.

A rektor hangsúlyozta, hogy a fentiek is azt bizonyítják: van létjogosultsága a szarvasi agrár felsőoktatásnak. Ráadásul abban a helyzetben, amikor épp demográfiai mélypont van, akkor iskolát nem megszüntetni kell, hanem pont ellenkezőleg, fejleszteni és fenntartani. De igazodva és alkalmazkodva azokhoz a megváltozott körülményekhez, amik jelen esetben Békés vármegyében, illetve a Dél-Alföldi régióban jellemzőek. Utóbbi pedig azt jelenti, hogy új típusú és tartalmú képzéseket kell indítani és erősíteni kell a felnőttképzést, a különböző képzési szinteket a felsőoktatásban Szarvason. Hiszen abból indulnak ki, hogy ez a vidék az ország egyik éléskamrája, és az egyik legjobb adottságokkal rendelkező mezőgazdasági területei találhatók itt, melyeken szükség van a legkorszerűbb szaktudásra, így a jó szakemberekre is.

Dr. Gyuricza Csaba kifejtette, a jó szakemberek képzéséhez egy modern campust kell felépíteni. Hozzátette: nem az a céljuk, hogy a 30-40 évvel ezelőtti állapotokat állítsák helyre, hanem egy modern, kompakt, 21. századi képzőhelyet kívánnak megvalósítani Szarvason, ahol Tessedik Sámuel óta, immár több mint 200 éve komoly hagyományai vannak az oktatásnak, azon belül is az agrárképzésnek. Mindezt nem önálló intézményként, hanem egy nagy agrártudományi erőközpont részeként, vagyis a MATE szárnyai alatt teszik meg.

Épületeket fejlesztenek és értékesítenek Szarvason

Dr. Gyuricza Csaba elmondta, a szarvasi campus felvirágoztatásához szükséges biztosítaniuk az infrastrukturális hátteret is. Ennek érdekében felújítják azokat az épületeket, amelyek a képzés helyét biztosítják. Ismertette: az elmúlt két évben erre több mint egy milliárd forintot költöttek az Anna-ligetben. Indul továbbá most is egy európai uniós támogatásból megvalósuló beruházásuk, amelynek keretében mintegy 130 millió forintból korszerűsítik a könyvtárat, illetve a konferenciatermet, így közel 60 százalékkal csökkentik majd az energiaköltségeiket.

Amire pedig már régóta vártak Szarvason az az, hogy a Szabadság úti Tessedik épületet a bíróság kiköltözése után birtokba vették, és elindítják a külső-belső felújítását. Az épület így újra képzési helyként szolgál. A rektor végül elárulta, hogy további fejlesztéseik is lesznek Szarvason, melyek azonban a jövőbeni bevételeiktől és forrásaiktól függnek. Ezek részben a szarvasi, képzéshez nem szükséges ingatlanok értékesítéseiből származnak majd. Ebben és minden más témában is jó partnerük a helyi önkormányzat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában