Nemzeti park

2024.03.05. 12:06

Az énekes rigó nálunk is költ

Többfelé költenek énekes rigók a Körös-Maros Nemzeti Park erdősült területein. Idén már február közepén hallhattuk az énekes rigók csodás dallamait.

dr. Nagy Szilvia

Az énekes rigó országszerte gyakori madárnak mondható. Nem volt ez mindig így, régen elsősorban a hegy- és dombvidékek erdeiben, ligeteiben költött, de mára megjelent az Alföld erdeiben, sőt a településekre is beköltözött. Urbanizációja jóval később kezdődött, mint a fekete rigóé, de a városok parkjaiban, öreg temetőkben, sőt fasorokban mára már sokfelé költ és hallhatjuk csodálatos énekét – mondták el a Körös-Maros Nemzeti Parknál.

énekes rigó, tavasz, költ,  nemzeti park
Az énekes rigó az Alföldön is gyakori. Fotó: Biró István/KMNP

Hozzátették, nem véletlen, hogy neves tudósunk és ornitológusunk, Herman Ottó még éneklő rigónak hívta, és Európa legszebb hangú dalos madarai közé sorolta. Éneke valóban rendkívül változatos, sokféle dallamból áll, melyeket sűrűn ismételget. Messzire hallatszó, erőteljes hangja a kora tavaszi erdők egyik legjellegzetesebb madáréneke.

Évente kétszer költ az énekes rigó

Hangsúlyozták, viselkedésmódja hasonló a fekete rigóéhoz. Táplálékát a földön szerzi, az avarban keresgél rovarokat, földi gilisztákat, csigákat. Évente kétszer költ, első költése március végén, április elején kezdődik. Általában 4-5 tojást rak. Akárcsak az éneke, a fészke is remekmű: az ágvillába rejti és gondosan kibéleli, igazi puha bölcsőt varázsol a leendő rigófiókáknak. Ahol lehetősége van, előnyben részesíti a tűlevelű fákat, de ennek híján lombos fafajokra, sőt cserjékre is fészket rak.

– Vonuló madár, de az utóbbi évek enyhe telein sok példány nálunk telel. Egyébként sem megy messzire, a Földközi-tenger partvidéke a fő telelőhelye. Ennek megfelelően korán érkezik, az idén a Kis-Sárréten már február 16-án hallottuk az első éneklő hímet. Védett madár, a legészakibb területek kivételével egész Európában elterjedt, állománya stabilnak mondható – fűzték hozzá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában