Nagyböjti adománygyűjtés

2024.03.02. 15:56

Élelmiszeradományt gyűjtenek és osztanak a katolikusok Csabán is

A Békéscsabai Páduai Szent Antal-társszékesegyház is csatlakozott az egész országra kiterjedő katolikus nagyböjti élelmiszer-adománygyűjtéshez. Ők is kérik a híveket, hogy március 3-10. között tartós élelmiszerek adományozásával járuljanak hozzá az egyház karitatív szolgálatához.

Szegfű Katalin

Az élelmiszeradományok gyűjtésében és a kiosztásban együtt dolgoznak a Katolikus Karitásszal.

Fotó: MW-archív

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tartós élelmiszer gyűjtésére vonatkozó körlevelét február utolsó vasárnapján felolvasták a híveknek, kérve őket, hogy vásároljanak és adjanak le tartós élelmiszereket a békéscsabai plébánián. Az ügyfélfogadás hétköznapokon 9-16 óra között elérhető a belvárosban, a Kossuth térről is megközelíthető templomudvarban. 

élelmiszeradomány, katolikus, karitász, gyűjtés
Az élelmiszeradományok gyűjtésében és a kiosztásban együtt dolgoznak a Katolikus Karitásszal. Fotó: MW-archív

A tapasztalat azt mutatja, hogy sokan nem hétköznap napközben, hanem inkább a vasárnapi szentmise előtt viszik el adományukat. Az élelmiszerek mellett pénzadományokra is lehetőség van. Erről a Beolnak Szigeti Antal plébános beszélt. Elmondta még, hogy ilyen nagyobb, országosan szervezett gyűjtés adventben és nagyböjtben szokott történni, sokéves hagyománya van, a hívek jól ismerik már és nyitottak rá. 

A csabai római katolikus hívek adományából általánosságban 80-100 csomagot tudunk összeállítani, ezek egyenként mintegy ötezer forint értékűek. Tartós élelmiszerek közül a leggyakrabban száraztészta, cukor, liszt, rizs kerül bele. A csomagokat helyben osztjuk szét, az itteni szegények között. A gyűjtésben és a kiosztásban együtt dolgozunk a Karitász csabai csoportjával.

A plébános hozzátette, hogy kapcsolatban állnak a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjával is, akik naponta 15-20 embernek adnak reggelit, és élelmiszerrel, ruházattal rendszeresen segítik a hozzájuk forduló szegény sorsú embereket. 

– A nagyböjt nemcsak annyit jelent egy keresztény számára, hogy megvonja magától az ételt, megtagadja a földi javakat, hanem azt is, hogy gondol azokra, akiknek eleve nincs mit ennie. Oszd meg a kenyeredet – olvassuk a Szentírásban, amely buzdít a nélkülözők, nyomorúságban lévők megsegítésére. A segítés gesztusa annyit tesz, hogy az irgalmas Isten nem feledkezik meg a szegényekről, hanem a híveken keresztül gondoskodik róluk. Ez a nagyböjti segélyakció ennek a felelősségét mutatja meg a híveknek, hiszen a felebaráti irgalmasság és gyakorlatban megélt szeretet minden egyes embernek a feladata – ismertette a nagyböjti élelmiszer-adománygyűjtés lelki-teológiai hátterét Szigeti Antal plébános. 

A segélykérők száma az utóbbi időkben nem csökkent, de a segélyeket adók száma sem. Van kisnyugdíjas, aki csak csekélyebb összeggel, míg mások, tehetősebb hívő családok nagyobb összeggel vagy nagyobb csomaggal jelennek meg a plébánián vagy a karitásznál, és így gyakorolják az irgalmasságot a szegények felé nagyböjtben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában