Békéscsaba

2024.03.01. 14:00

Számos kiemelt témát érintettek a Civil Központban

A Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban csütörtökön délelőtt sajtó nyilvános eseményt tartottak.

Dinya Magdolna

Február elején a Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ fotópályázatot hirdetett a civilek napja alkalmából. A „Civil életképek Békés vármegyében 2023” című fotópályázatra olyan felvételeket vártak, amelyek a tavalyi évben készültek és a vármegyében működő civil közösségek, alapítványok, egyesületek sokoldalú, mindennapi értékteremtő tevékenységeit mutatják be.

civil szervezetek, eredmény, békéscsaba
Ismertették az elért eredményeket
Fotó: Dinya Magdolna

A sajtónyilvános eseményen átadták az első helyezett nyereményét, melyet a Gerlai Wenckheim Társaság Egyesület érdemelt ki, az „Éjszaka a kastélyban” című képével. A továbbiakban átadták a 2023-as Év Civil Könyvelője díjat is, melyet Puskás Anikó vehetett át. 

Valamint beszámoltak a X. Civil Véradás eredményeiről is. Herczegné Számel Annamária, a Civil Központ irodavezetője elmondta, hogy évente két alkalommal szerveznek civil véradást, egyet februárban és egyet szeptemberben. Az előző véradáshoz képest sikerült növelniük résztvevőik számát, minden statisztikai adatot túlszárnyaltak. 332 fő jelent meg a véradáson, közülük 295 fő tudott ténylegesen vért adni. Összesen 17 helyszínen voltak és közel 45 településről érkeztek véradók, közöttük 39 új véradó volt, akik először adtak vért.

A rendezvényen hivatalosan bemutatták a Békés vármegyei Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) tanács és kollégiumi jelöltjeit, akikre érvényesen lehet szavazni. A vármegyéből hárman voltak jelöltek, akik sikeresen abszolválták ezt a folyamatot, és most hivatalosan lettek jelöltek. Szrenka Pálné, a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége elnöke, Szatmári Júlia, a Civil Szervezetek Szövetségének ügyvezetője és Kiss József, a Gyulai Civil Szervezetek Szövetségének elnöke személyében. A következő héten Békéscsabán és Gyulán, a civil házban lesz lehetőség a személyes szavazásra, továbbá március 6-ig lehet feladni a postán kiérkezett levél szavazatokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában