Régészet

2024.03.12. 11:47

Bronzkori kardlelet került elő Mezőberényben

Késő bronzkori karddepó került elő Mezőberény határából – írta Facebook-oldalán az Ásónyomon - az ELTE BTK Régészettudományi Intézet blogja. A bronzkori kardlelet megtalálásában ismét kiemelt szerepe volt Dombi Zoltánnak.

Papp Gábor

A múlt hét elején az ELTE bronz- és vaskoros csapata a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régészeivel együttműködésben egy késő bronzkori kardleletet tárt föl.

A bronzkori kardleletek története tovább folytatódik Mezőberényben. Fotó: Ásónyomon - az ELTE BTK Régészettudományi Intézet

 

Bronzkori kardlelet: már nem az első Mezőberényben

A különleges együttes története még 2014-ben kezdődött, amikor Dombi Zoltán helyi lokálpatrióta a határt járva egy bronz kard markolatára bukkant a szántásban. Fémkereső nélkül fürkészte a határt, új lelőhelyeket keresve. A tárgyról értesítette a gyulai és a békéscsabai múzeumot, akikkel együttműködve ELTE-s csapat Bacskai Istvánnal kiegészülve két, darabokra tört kardot gyűjtött össze fémkereső műszerekkel a lelőhelyen.

Mint kifejtették, Dombi Zoltán idővel meghatározó kutató önkéntese lett a békéscsabai múzeumnak, számos fontos leletet és új lelőhelyet fedezett fel város a határában.

A kardok lelőhelyét évről évre átvizsgálta, hátha előkerül egy újabb informatív tárgy, amely közelebb vihet az egykor elrejtett fegyverek földbekerülésének okához, ám eddig az évig semmilyen új lelet nem került innen elő.

Zoltán március elején a korábban talajlazítóval művelt területen egy újabb kard töredékeire bukkant. Az első pengetöredék megtalálása után, még a lelőhelyről telefonálva értesítette Bácsmegi Gábor régészt a békéscsabai múzeum igazgatóját és Szabó Gábort az ELTE-s csapat vezetőjét. A tárgy előkerülésének másnapján a békéscsabai múzeum és az ELTE régészei már a lelőhelyen voltak. Benus Ferenc és Kapcsos-Mizsur Norbert békéscsabai régészek a múzeum önkéntes csapatát is magukkal hozták.

Forrás: Fotó: Ásónyomon - az ELTE BTK Régészettudományi Intézet

 

A kard minden darabját összegyűjtötték

A közös munka eredményeképpen sikerült a kard minden darabját összegyűjteni és pontosan dokumentálni. A mezőberényi kardlelet így már három darabból áll: mindhárom kard csészés markolatú, geometrikus mintával díszített darab, valószínűleg egyidőben, valamilyen felajánlás keretében rejtették el őket a Kr.e. 10. században.

A közeljövőben a múzeum és az egyetem csapata egy kisebb ásatással fogja átvizsgálni a lelőhelyet – így talán közelebb kerülhetünk a kardok földbekerülésének okához.

Dombi Zoltán korábban szerkesztőségünknek megerősítette, hogy 2014 júniusában erősen esős-borongós időben motorozni indult a településen. A város határában leállította a motort, és ezután vette észre, hogy valami kiáll a kukoricával bevetett földből. Azonnal megkereste Csete Gyulát, a helyi Orlai Petrics Soma Kulturális Központ muzeális gyűjteményének vezetőjét, majd közösen értesítették a békéscsabai régész szakembereket.

— Laikusként viszonylag sokat foglalkozom régészettel, bár hasonló szerencsés felfedezésem sem korábban, sem azóta nem volt. Az archeológusokkal persze folyamatosan tartjuk a kapcsolatot — fogalmazott.

Hamar kiderült, hogy egy eddig ismeretlen lelőhelyről van szó, amit az örökségvédelmi hatóságnál bejegyeztettek. A két töredék egyébként egy bronz kard markolatának és pengéjének egy-egy része volt. A konkrét feltárással viszont néhány hónapot várni kellett.

 

Fotó: Ryzen / Forrás: Fotó: Ásónyomon - az ELTE BTK Régészettudományi Intézet

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában