Könyvbemutató

2024.03.09. 11:45

Bősze Ádám bemutatta legújabb könyvét Békéscsabán

Csütörtökön délután Bősze Ádám zenetörténész érkezett a Békés Megyei Könyvtárba, aki a „Nagy zenészek, nagy szerelmek” című legújabb könyvét tárta fel az érdeklődő közönség előtt.

Dinya Magdolna

A zenetörténész, antikvárius, rádiós- és televíziós műsorvezető hosszú ideje azon dolgozik, hogy megtörje a komolyzene világára jellemző merevséget. Tudásával és lehengerlő humorával közelebb hozza hozzánk a zenetörténet hírességeit. Törekszik arra, hogy megmutassa, hogy a komolyzene jelentős alakjai is érző emberek voltak, akik ugyanúgy örültek, vágytak, szenvedtek és hibáztak, mint bárki más a világon. 

Bősze Ádám elmondta, hogy 16 éves korában kezdett el gitározni, és ez vezette el a kottaolvasás és hangszerhasználat iránti érdeklődéséhez. Autodidakta módon tanult mindent, egészen addig, amíg fel nem vették a Zeneakadémiára. Azóta a zenetörténet vált fő érdeklődési területévé.

könyvbemutató, zenetörténész, legújabb könyv
Bemutatta Bősze Ádám a "Nagy zenészek, nagy szerelmek" című könyvét 
Fotó: Dinya Magdolna

 

A kötet tíz zeneszerző szerelmi életét mutatja be

 

A tavaly kiadott könyvében egy olyan kevésbé kutatott aspektusát mutatja be a zenetörténetnek, mely eltér a megszokott tudományos stílustól. A kötet tíz zeneszerző szerelmi életét tárgyalja, akik különböző nemzetekből származtak és a 16. század végétől a 20. század közepéig alkottak. Az ismertebb nevek mellett, mint Haydn, Mozart, Beethoven, Wagner, a kevésbé ismert komponisták is helyet kaptak a műben. A könyv fókuszában az áll, hogy hogyan látták ezeket a művészeket azok, akik közel álltak hozzájuk, és milyen más oldaluk volt a zeneszerzők magánéletében. A kötetben található QR-kódokkal számos zenei illusztrációt meg lehet hallgatni.

Elmondta, hogy szeptember végén fog megjelenni a „Muzikális bestiák” című új kötete, mely már nem a szerelmi dolgokat járja majd körül. A könyv a zenetörténetben előforduló túlvilági lényekről, boszorkányokról, tündérekről, sárkányokról, angyalokról és démonokról fog szólni. Ezúton is egy speciális nézőpontból mutatja majd be a zenetörténet különlegességeit.

A könyvbemutatóra sok érdeklődő ellátogatott, ahol lehetőségük nyílt kötetlen beszélgetésre is a könyv szerzőjével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában