Böjt Közepe

2024.03.08. 19:20

Egyedülálló böjti hagyományt gyakorolnak az elekiek - galériával

Szelezsán György hangsúlyozta: büszke arra, hogy Eleken nem csak beszélnek a kultúrájukról, de rendre meg is élik az értékes hagyományaikat. Így tettek szerdán a Böjt Közepével is.

Vásári Erzsébet

„Mitta in dr Fasta”, azaz a „Böjt Közepe” az eleki németség egyik sajátos és a világon egyedülálló hagyománya – ismertette csütörtökön Facebook-oldalán Szelezsán György polgármester.

Tojást és bort gyűjtöttek az elekiek a szigorú böjt megtörésére.
Forrás: Szelezsán György Facebook-oldala

Részletezte: a hamvazószerdától húsvétig tartó nagyböjtöt a katolikus vallásukat gyakorló eleki svábok mindig szigorúan betartották. Az óhazába visszanyúló, a telepesek által behozott és még ma is a környéken, sőt az országban is egyedülálló élő hagyomány a böjt közepének megtartása. Időpontja a hamvazószerdát követő harmadik hét szerdája.

Fiatal, nőtlen férfiakból álló kis csoportok, baráti társaságok remek megoldást találtak ki az egyhangú, szigorú böjt megtörésére: készítettek egy bábut (a Putsát) majd kisebb-nagyobb csoportba vagy csoportokba összeállva felkeresték a lányos házakat és arra hivatkozva, hogy a Putsa beteg és rántottát szeretne enni, tojást és némi bort kértek.

 

Az összegyűjtött alapanyagokból egy előre megbeszélt helyen, az egyik lányos háznál a tojásokat kifújták, rántottát készítettek és némi bor kíséretében közösen elfogyasztották. A kifújt tojásokat madzagra felfűzték, a kalárisokat hazafelé menet itt-ott a fákra, majd a központban levő ártézi kút szobrának (régen Neptun szobor, ma egy lány alak) nyakába akasztották.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában