Vállalták a harcot

2024.03.16. 07:53

1848 hőseire emlékeztek Kondoroson

A kondorosi önkormányzat, valamint a Dérczy Ferenc Könyvtár és Közösségi Ház által szervezében a helyi művelődési házban emlékeztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra pénteken.

Nyemcsok László

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere ünnepi beszédében kiemelte, azokra a hősökre emlékeznek, akik megteremtették a polgári modern Magyarországot, és bátran vállalták a harcot az idegen önkénnyel szemben.

1848, március 15, ünnepség, művelődési ház, Kondoros
A művelődési házban szép számú közönség előtt tartották a március 15-ei ünnepséget. Forrás: Ribárszki Péter/Facebook

– Minden tiszteletet megérdemelnek azok a hazafiak, akik olyan Magyarországról álmodtak, amely független, és nem idegen hatalmaknak alárendelten létezik. Akik azért harcoltak, hogy Magyarország megmaradjon olyan nemzetnek, amely képes saját életét, sorsát irányítani – hangsúlyozta Ribárszki Péter. – Március 15. talán az a nemzeti ünnepünk, amely a mai fiatalokat leginkább megérinti. Magával hozza a tavasz örömét, a változás ígéretét, a szabadság gondolatkörét, ezzel a múlt fiataljainak nekünk szóló üzenetét, mellyel könnyen tudunk azonosulni.

Az ünnepségen a Petőfi István Általános Iskola 3. b osztályos diákjai a történelmi eseményeket felidézve adtak műsort. A Bihar megyei, Köröstárkányi Százszorszép Néptánccsoport fiataljai is elfogadták a rendezvényre szóló meghívást. Műsorukban történelmi tényeket és hangulatokat egyaránt felidéztek, adtak át versekkel, zenével.

A rendezvény méltó zárásaként a Békés Vármegyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület képviseletében jelen lévő Kasuba István kíséretében átvonultak a megjelentek a Kossuth térre, hogy elhelyezzék az emlékezés koszorúit, mécseseit.

koszorúzás, március 15, kondoros
A kondorosi Kossuth téren Kozsuch Kornél alpolgármester (balra) és Ribárszki Péter is koszorúzott Forrás: Ribárszki Péter/Facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában