Állatpark

2024.02.19. 11:45

Szakértelmet és gondosságot kíván a téli takarmányozás - galériával

Sokan kíváncsiak arra, hogy vajon mivel táplálkoznak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának állatfajai. Cikkünkben beszámolnak a részletekről.

Vásári Erzsébet

Télen az állatoknak több takarmányra van szüksége

Fotó: Fotók: Urbancsok Éva és Bencsik Antal Zsolt

A Körös-Maros Nemzeti Park szerdai beszámolójából kiderült, hogy a Körösvölgyi Állatparkban tartott fajok etetése nagy szakértelmet és gondosságot igénylő feladat, amely évszakonként is más-más kihívást jelent.

Hangsúlyozták: az állatpark lakóinak táplálásánál minden esetben a természeteshez minél jobban közelítő takarmányozás adja az állatok tartásának alapját. Minden állatfaj alkalmazkodik valamilyen étrendhez. A mindenevőktől az egy-egy táplálékra specializálódott fajokig pedig igen széles a skála.

A Körösvölgyi Állatparkban több, mint 50 féle állatfaj több száz egyedét etetik naponta a gondozók. Mindehhez igen sokféle takarmányféleséggel dolgoznak nap, mint nap. A ragadozók elsősorban húsféléket, a növényevők növényi takarmányt, úgy, mint gabonaféléket, lombot, friss kaszált füvet, fű- és lucerna szénát, zöldségeket, gyümölcsöket, csonthéjas terméseket, a mindenevők pedig ezek kombinációját kapják. A természetes táplálékok tojással, hal- kutya-, zsiráf-, úszó- és báránytáppal, tejporokkal, valamint nyalósóval is kiegészülnek.

Hozzátették: télen számos takarmány, így például a friss zöldfélék, nem állnak rendelkezésre, ezeket ilyenkor más növényi alapú termékkel, elsősorban gabona-, zöldség-, gyümölcsfélékkel helyettesítik. A friss fűféléket pedig a széna pótolja. A hideg periódusokban az állatok nagyobb mennyiségű takarmányt fogyasztanak, ezzel is védekezve a hűvösebb időjárás ellen. A szilárd táplálékok nélkülözhetetlen kiegészítője ilyenkor is a friss ivóvíz, ami fagyos időben naponta többször is cserélendő.

Elárulták, hogy a Körösvölgyi Állatpark egyik legkönnyebben takarmányozható vadfaja a mindenevő vaddisznó, ami a házi sertéshez hasonlóan szinte bármilyen takarmányféleséget jól hasznosít, míg a legkényesebb táplálkozású mind közül a jávorszarvas, hiszen falombokra, rügyekre, kéregre és hínárfélékre specializálódott.

Több ragadozó állatfaj esetében télen is iktatnak be úgynevezett koplaló napot, amikor az adott állatfaj nem kap élelmet, mivel a természetben sem minden nap sikerül a ragadozók és dögevők számára a vadászat. Kiemelték, hogy az állatok egészségvédelmére ezen a téren is fontos odafigyelni, hiszen nem kívánatos túlsúly az év bármely szakában kialakulhat.

Végül ismertették: a szarvasi állatparkban rendszeresen tartanak állatismertetővel egybekötött látványetetéseket az érdeklődőknek. A legközelebbi ilyen alkalom március 15-én lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában