Világimanap

2024.02.28. 10:37

Palesztin keresztény nőkért imádkoznak Csabán is

A muszlim tengerben élő cseppnyi palesztin keresztény közösség kerül ezekben a napokban a világ kereszténységének a fókuszába. Ők állították össze ugyanis a minden év március első péntekén megtartott Ökumenikus Világimanap ez évi programját. Békéscsabán is értük imádkoznak pénteken.

Szegfű Katalin

Az idei rendezvény kiemelt gondolata a Szentírásban, Pál apostol efezusiakhoz írott levelében olvasható igevers: „Kérlek benneteket… viseljétek el egymást szeretettel!” A jelenleg is tartó közel-keleti háborús konfliktus különös aktualitást ad az igei mottónak, amely a jaminai evangélikus gyülekezeti házban pénteken 17 órakor sorra kerülő istentisztelet igehirdetésének vezérfonala is lesz – erről Dorn Réka evangélikus lelkésznő beszélt hírportálunknak.

imádkozik, istentisztelet, imahét, református, evangélikus
A békési megyeszékhelyen sokéves hagyomány szerint az egyik évben a református, másik évben az evangélikus egyházközség a házigazdája ezeknek az istentiszteleteknek.
Fotó: Gettiyimages

Hozzátette, hogy a békési megyeszékhelyen sokéves hagyomány szerint az egyik évben a református, másik évben az evangélikus egyházközség a házigazdája ezeknek az istentiszteleteknek, és az ökumené jegyében mindig a másik felekezet lelkésznője hirdeti az igét. Idén az igehirdető Marti Márta református lelkésznő lesz. A sorozat korábban a Nők Ökumenikus Világimanapja néven volt ismert, de ma már Ökumenikus Világimanapként emlegetik. Az azonban nem változott, hogy valóban világszerte megtartják, és zömében továbbra is a keresztény asszonyokat mozgatja meg. 

– Ahogyan a korábbi években, úgy idén is megismerhetünk néhány asszonysorsot azon országból, amelyben a világimanap tematikáját és istentiszteleti rendjét összeállították, így idén nehézsorsú, de hitükben példamutató palesztin nők kerülnek elénk, a hazai koordináló szervezet, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa jóvoltából. Ezeket a bizonyságtételeket gyülekezetünk női tagjai olvassák fel, ami még személyesebbé teszi az alkalmat. A híveket bevonjuk a könyörgő imádságba is, amely nagyon felemelő közösségi élmény mindenkinek – mondta el Dorn Réka lelkésznő.

A március 1-jén, pénteken 17 órától a Békéscsaba-Erzsébethelyi Egyházközség gyülekezeti házába, az Orosházi út 85. szám alatt sorra kerülő világimanapi istentisztelet után szeretetvendégség lesz, hívják és várják minden keresztény felekezetből a híveket.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában