Maszka felvonulás

2024.02.14. 11:58

Maszka felvonulással űzték a telet Eleken - galériával

Több mint ötven jelmezes űzte a telet húshagyó kedden Eleken, az immár sok éves hagyománynak örvendő maszka felvonuláson. Az eseménynek természetesen elmaradhatatlan eleme volt a farsangi fánk is, amiből mindenkinek jutott.

Vásári Erzsébet

Az elekiek nagy kedvence a maszka felvonulás, szívesen öltöznek jelmezbe

Fotó: Szelezsán György Facebook oldala, Gábriel János és Simonka Renátó

Az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzat és az Eleki Németek Egyesülete szervezésében valósult meg húshagyó kedden a hagyományos maszka felvonulás, ami idén is nagy érdeklődésre tett szert. Több mint 50 ember öltözött jelmezbe az eseményen, ahol a maszkásokon kívül is bőségesen volt érdeklődő. Utóbbi nem véletlen, hiszen az elekiek számára népszokásokban gazdag időszak a farsang. A vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó időszakban ugyanis a maszka felvonuláson kívül különböző nemzetségi bálakat is tartanak. A mostani jelmezes program pedig kicsiknek és nagyoknak egyaránt kedvence. Készülnek rá napokig-hetekig.

A jelmezesek között volt busó, medve, menyasszony, béka, rénszarvas, és számos ijesztő figura is annak érdekében, hogy a hideg idő tényleg minél hamarabb és minél messzebbre meneküljön.

Szelezsán György polgármestertől megtudtuk, hogy a felvonuláson nem kevesebb, mint 1400 fánkot sütöttek ki három helyszínen, a városháza előtt, a napközi konyhán és a művelődési házban. A farsangi finomságokat a maszkáknak, a lakosságnak és a helyi iskolák, óvodák és bölcsődék gyermekeinek kínálták fel. Hozzátette: hálás a szervezőnek és résztvevőnek azért, hogy idén is folytatódott ez a szép télűző hagyomány, ami lényegében az elekiek "busójárása".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában