Állatvédelem

2024.02.22. 12:16

Állatvédők gondozásába került három kutya és egy kiscica

Összefogtak az orosházi állatvédők az önkormányzattal, és a közterület-felügyelettel, a Dél-békési Állatvédő Egyesülettel, az Orosházi Rendőrkapitányság munkatársaival karöltve ellátogattak Orosháza olyan, állatvédelmi szempontból kiemelten rossz környékére, ahol az állattartási kultúra és szokások nagyon sok problémát jelentenek.

Csete Ilona

Nagy meglepetések nem értek minket a körút alatt, hiszen a legtöbbször ezekről a helyekről érkeznek bejelentések a rossz tartási körülményekre hivatkozva. De mégis, minden egyes alkalommal elszörnyülködünk azon, hogy az a szélmalom harc, amit vívunk, ez soha nem ér véget – olvasható a szikháti kutyamenhely közösségi oldalán, ahol képekkel is illusztrálták, mi fogadta őket abban a bizonyos városrészben, azoknál a gazdáknál, ahonnan reménytelen helyzetük miatt kutyákat mentettek a napokban.

rendőrség, ház
Komoly bajok vannak, több kutyát kimenekítettek.
Forrás: Facebook

– Ez egyben egy remek alkalom is volt arra, hogy megmutathassuk, igen, összefogva, összedolgozva a hatóságokkal, talán mégis van kiút abból a ma még végeláthatatlan állatvédelmi helyzetből, amely ma Magyarországot jellemzi. Nem értünk el nagy eredményeket, de mégis, a mai napot sikernek könyvelhetjük el – fogalmaztak a bejegyzésben.

Volt, ahol elég volt a puszta ráhatás a gazdák számára a körülmények változtatására (ezt ellenőrzik), de volt olyan hely, ahol az együttműködés kósza gondolata sem merült fel a tulajdonosok részéről.

– Nem is az volt a cél, hogy minden kutyát elvigyünk. Lehetetlen is lenne a menhelyünk férőhelye szempontjából, másrészről még mindig bízunk abban, hogy talán a gazdákat így, vagy úgy, de jobb belátásra sikerül bírni. Három kutyát kellett kiemelnünk: kettő a mi egyesületünk, egy eb, valamint egy sánta kiscica az utcáról a Dél-Békési Állatvédő Egyesület gondozásába került.

– Bízunk benne, hogy ez az együttműködés nem csak egyszeri alkalom volt. Remélhetőleg közös összefogással nagyobb, kézzelfogható eredményeket érhetünk el a közeljövőben. Jelenlétünkkel azt is szeretnénk elérni, hogy a tartási körülményeken változtassanak a felelőtlen gazdik. Bízunk benne, hogy lesz visszatartó ereje a megjelenéseinknek – ezt már Pukánszki Tamás, a szikháti egyesület vezetője mondta hírportálunknak.

Szomorú tapasztalat

A mai nap legelszomorítóbb tapasztalata viszont az, hogy azokon a helyeken, ahol látogatást tettünk, egyáltalán nincsenek is tisztában az állatvédelmi törvényekkel. Számukra a világ legtermészetesebb dolga, hogy a kutya rövid láncon van egy alj nélküli faládával ház gyanánt, a chip és kötelező oltás meglétének hiányáról már nem is beszélve. Egyáltalán nem tudják, mi ezzel a baj – fogalmaznak az állatvédők a bejegyzés végén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában