Testületi ülés

2024.02.04. 15:55

Költségvetésről és pályázatokról is tanácskoztak Békésszentendráson

Számos napirendi pontot tárgyalt idei első ülésén a békésszentandrási képviselő-testület. Tanácskoztak többek között a település költségvetéséről, döntöttek a fiatal házasok támogatásáról, valamint szerződésekről és pályázatokról is szólt az ülés.

Vásári Erzsébet

Fotó: Babák Zoltán

A képviselő-testület közmeghallgatással kezdte a 2024-es költségvetés témájában januári ülését, amire nem érkezett érdeklődő és kérdés sem a lakosság részéről.

Az előterjesztést Kis-Szujó Nikoletta ismertette az ülésen a jelenlévőkkel. A képviselők elfogadták Sinka Imre polgármester beszámolóját a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, majd Farkasné Sinka Dóra bizottsági elnök tájékoztatott a Szociális, Jogi és Ügyrendi Bizottság munkájáról. Ismertette: január 23-i ülésükön 3 fő részére ítéltek meg eseti települési támogatást, összesen 18 ezer forint összegben.

A számokat tekintve jól áll a település költségvetése

Második napirendként elfogadásra a testület elé tárták az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló rendeletének első fordulós változatát. Mint kiderült, a helyi sajátosságok figyelembevételével készítették a tervezetet, aminek mindkét oldalán 941 millió 623 ezer forint szerepel. Kiadási oldalon ennek 81,93 százaléka (771 millió 500 ezer forint) működési jellegű, 16,43 százaléka felhalmozási, 1,63 százaléka pedig finanszírozási kiadásokkal kapcsolatos. Bevételi oldalon 83,16 százalék a működés során keletkező bevételek, míg 16,84 százalékát a finanszírozási bevételek adják.

Hévizi Róbert, a Gazdasági és Turisztikai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy a számokat elnézve nem állnak rosszul. Hozzátette: megnyugtatónak találja, hogy ebben a tervezetben már sok olyan kérdésre is választ adnak, ami korábban problémát jelentett.

A testület a következőkben elfogadta Békésszentandrás 2024. évi rendezvényeinek naptárát. Major Attila, a Környezetvédelmi, Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság elnöke ismertette, hét oldalas lett az idei lista, amit hamarosan nyilvánossá tesznek.

Támogatják a fiatal házasokat és a gyermekvállalást

Az ülésen módosították a települési támogatásokról szóló önkormányzati rendeletet. Ez utóbbiban meghatározott feltételek szerint fiatal házasoknak egyszeri, vissza nem térítendő 100 ezer forint pénzbeli támogatást nyújtanak, illetve természetbeni juttatásként ajándékcsomagot biztosítanak, valamint gyermek születésekor “babakelengye” támogatást adnak Békésszentandráson.

A következő napirendi pontban a felvételi körzethatárok tervezetének véleményezték. Ahogy a korábbiakban, a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda felvételi körzethatárát a 2024/2025. tanévre Békésszentandrás település közigazgatási területében határozta meg a testület. Döntött még a grémium a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda épületének érintés- és tűzvédelmi minősítő okiratának elkészítéséről. Három helyi ajánlat közül a legkedvezőbb mellett tették le a voksukat a képviselők. Az ülésen ismertették azt is, hogy a bölcsőde július 22. és augusztus 9. között lesz zárva, amely időszakban karbantartást végeznek majd az épületben.

Új mólót nem, de a régi felújítását engedélyezték

Felújításokkal kapcsolatosan a Körös Művelődési Ház és Könyvtár épületének bejárati ajtó cseréjére egy szentandrási vállalkozó adta a legkedvezőbb ajánlatot. A Gazdasági és Turisztikai Bizottság támogatásra javasolta a testületnek. Kérelem érkezett továbbá tulajdonosi hozzájárulás tárgyában móló létesítésére a Kenderligeti üdülősorról. Korábbi határozatukkal szinkronban egy meglévő, de engedély nélküli, nagyon rossz állapotú mólót ajánlanak fel felújításra a kérelmezőnek, így a mólók száma sem szaporodik.

Nem kell már Orosházára járni mellkasröntgenre az önkormányzat munkavállalóinak

Megtudtuk, hogy a Gondozási Központ működési engedélyének módosítását optimalizálási céllal hajtották végre, miután a támogatás és a bevételek szempontjából jobb, ha az ideiglenes férőhelyek állandó férőhellyé alakulnak. Keretmegállapodás megkötéséről határoztak ezentúl a képviselők az önkormányzat és intézményei munkavállalói mellkasröntgen vizsgálatainak elvégzésére a Szarvasi Szakorvosi Kft.-vel. Komoly gondokat okozott ugyanis, hogy ezért korábban Orosházára kellett utazni.

A legkedvezőbb ajánlatokat fogadták el, és pályázni is terveznek

Több cégtől kértek be ajánlatot GDPR megfeleltetés, adatvédelmi tisztviselő megbízása érdekében, valamint az információbiztonsági feladatok ellátására. A háromból itt is a legkedvezőbbet fogadták el havi nettó 70 ezer forint összegben.

Megújították továbbá a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel kötött kerékpárút üzemeltetéséről szóló szerződést. Az önkormányzat nettó 2 millió összegben vállalta a Békésszentandrás külterületén Szarvas felé tartó kerékpárút 2 550 méter hosszan lévő szakaszának az üzemeltetését. A munkálatokat az önkormányzat Településüzemeltetési Intézménye végzi.

Döntés született még arról, hogy pályázni szándékoznak az idei Településfásítási programba. Amennyiben nyernek, úgy az iskola parkjának elöregedett faállományát frissítenék 10 hárssal, 10 gömbjuharral és 10 platánnal. Emellett a 2024. évi csángó-magyar gyermektábort is egyhangúan támogatták a képviselők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában