Költségvetés

2024.02.22. 13:57

Járdafelújítási programot is indítanak Békéscsabán - galériával

Elfogadták Békéscsaba idei költségvetését 28,4 milliárd forintos főösszeggel a városi közgyűlés csütörtöki ülésén. Járdafelújítási programot indítanak 80 millió, parkolók építését tervezik 40 millió, térfigyelő kamerákat helyeznek ki és zebrákat létesítenek 66 millió forintból.

Licska Balázs

Mintegy negyven napirendet tárgyalt csütörtökön a városi közgyűlés.

Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta, szerteágazó, kötelező és önként vállalt feladatcsomaggal kell megbirkóznia az önkormányzatnak, az élet szinte minden területével foglalkoznia kell. Jogos elvárás szerinte az intézmények színvonalas működése, illetve az, hogy legyenek fejlesztések. Azon intézményi szakembereknek, akik nem a köznevelésben ténykednek, március 1-jétől 10 százalékkal emelik a fizetésüket, ez 160-170 millió forintos plusz költséget jelent.

közgyűlés, Békéscsaba, Szarvas Péter
Mintegy negyven napirendet tárgyalt csütörtökön a városi közgyűlés.
Fotó: Bencsik Ádám

A megbízhatóság költségvetésének nevezte a mostanit, szerinte bízhatnak az önkormányzatban az intézmények, a vállalkozások – nem emelnek adót, nem vetnek ki újabb terhet –, a fiatalok és az idősek egyaránt, a sportolók, a zöld ügyek iránt elkötelezettek. Hangsúlyozta, hogy törekedni kell az óvatosságra, a takarékosságra, és ez az előirányzatok tervezésénél meg is jelent. A beruházások kapcsán kiemelte: Jaminában bölcsőde épül; idén elkészül a kishíd a Munkácsy Negyedben.

Járdafelújítási program indul

Opauszki Zoltán tanácsnok (Fidesz-KDNP) szerint óvatos tervezés zajlott a költségvetés összeállításánál, beszélt kedvező és kedvezőtlen körülményekről. Úgy véli, számíthatnak majd a kormánytól többlettámogatásra. Lényegesnek nevezte, hogy a köznevelési szektoron kívül is legyen az intézményeknél béremelés, hiszen ez egy üzenet a szakemberek felé. Paláncz György tanácsnok (Fidesz-KDNP) elmondta: a Fidesz-KDNP-frakció indítványára indul járdafelújítási program, az eredetileg javasolt 60 millió helyett 80 millió forintból. Kiemelte: parkolóépítési program is lesz 40 millió forintból, így a problémákra megoldást találatnak. A büdzsét komplexnek mondta, hiszen gondol mindenkire, a fiataloktól az idősekig, és lehetőséget ad a célok elérésére.

A megegyezés költségvetése

Nem csak a megbízhatóság, a megegyezés költségvetésének is nevezte a mostanit dr. Juhász István tanácsnok (Hajrá Békéscsaba), aki többek között nyugdíjasközösségek támogatását, valamint szén-monoxid-érzékelők beszerzését tanácsolta. Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba) sorolta, hogy több forrást javasol külterületi és belterületi földutak karbantartására, illetve kért külön összeget belterületi földes utcák burkolásának megtervezésére. Nagy Ferenc alpolgármester (Hajrá Békéscsaba) reálisnak ítélte az idei költségvetést, szerinte kevesebb kockázatot tartalmaz, mint a korábbi. Több forrást biztosít a békéscsabaiak igényeinek kielégítésére, újabb feladatok is megjelennek. Varga Tamás alpolgármester (Hajrá Békéscsaba) szerint szintén sok mindenre ad lehetőséget a büdzsé.

Hamarabb kellett volna

Ez egy választási költségvetés, ezeket a fejlesztéseket, az igények kielégítését hamarabb kellett volna elkezdeni – összegzett Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért), amire a városvezető úgy reagált, hogy a lehetőségekkel eddig is élt az önkormányzat. Dancsó Tibor (DK) azt mondta: foglalkozni kell azzal is, hogy nem állt meg Békéscsaba népességfogyása, azzal is, hogy sorban állás van az idősotthonoknál. Mivel az előirányzatokat nem növelték meg annyival, mint amekkora az infláció volt, szerinte így is szorítani fog a cipő. Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) kiemelte: a költségvetés működési főösszege soha nem volt ilyen magas, mint most, 19,6 milliárd forint, ami a büdzsé erősségét jelzi. A megkezdett programok folytatódnak, sőt újabbak is indulnak.

Felmérik a járdák állapotát

A 80 millió forintból induló járdaprogram felújításról szól majd, a tervek szerint aszfaltoznának. A 12 választókerület között egyenlő mértékben osztanák fel az összeget, azaz nagyjából 6,7-6,7 millió forint jut egy-egy körzetre. Ebből mintegy 300-400 négyzetméternyi járdát lehet korszerűsíteni – ismertette Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba). Opauszki Zoltán tanácsnok (Fidesz-KDNP) azt kérte, hogy minél hamarabb nézzék meg, hogy milyen műszaki tartalomra van szükség. A felvázolt menetrend szerint akár így tavasszal elindulhatnak a munkálatok.

Paláncz György tanácsnok (Fidesz-KDNP) és Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) a parkolók építése, tervezése kapcsán kérdezett. Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) azt mondta, hogy ő elsősorban tervezésben gondolkodott a 40 millió forintos keretösszeg kapcsán, egy-egy férőhely kiépítése a számítások szerint 1,5-2 millió forintba kerül. Ők ugyanakkor jelezték, hogy több helyen immár megtörtént a tervezés, tehát azokon a helyszíneken lehetne kivitelezés is.

Nem jön akkumulátorgyár; emelik a fizetéseket

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta, hogy nemrég Békéscsabán járt Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója, aki arról adott tájékoztatást, hogy a kormány szándékában áll az ország déli térségének fejlesztése. Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) felvetésére a városvezető elmondta, hogy nem került szóba a tárgyaláson olyan, hogy akkumulátorgyár települne Békéscsabára, és ezt megerősítette Nagy Sándor (Fidesz-KDNP) is, kiemelte, erre határozott nem a válasz.

Arról is szólt a településvezető, hogy a köznevelésben dolgozók számára hogyan valósul meg Békéscsabán az átlagosan 32,2 százalékos béremelés. Elmondta, hogy két ütemben történik a fizetésemelés, január 1-jéig visszamenőlegesen, és mindez a március elején utalt bérben meg is jelenik majd. A plusz költségek fedezésére kapott 383 millió forintot a kormánytól az önkormányzat. Paláncz György tanácsnok (Fidesz-KDNP) szerint örvendetes a béremelés, ami az önkormányzatot a városi óvodák tekintetében érinti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában