Farsangolás

2024.02.18. 12:49

Kolbászgyúrás és kiszebáb égetés a csorvási farsangi forgatagban

„Generációk együtt” – ezzel a mottóval hirdette meg a helyi önkormányzat, a Csorvási Szlovák Önkormányzat és a Csorvási Szolgáltató Nonprofit Kft. szombati télűző farsangi forgatagát. Az elnevezés telitalálatnak bizonyult, hiszen valóban az ötévesektől a nyolcvan évesekig minden generáció hallgatott a hívó szóra, és megtöltötte a Szlovák Közösségi Ház udvarán felállított nagy sátrat.

Gajdács Pál

„Generációk együtt” – ezzel a mottóval hirdették meg a télűző farsangi forgatagot

A délelőtt kolbászgyúrással kezdődött, ahol még a szervezők is meglepődtek a nagy létszámon, nem kevesebb, mint 17 csapat gyúrta az önkormányzat által minden csapatnak felajánlott 5 kiló húst.

Dohányos András, Csorvás díszpolgára a csorvási naiv festő, Csarejs Jánosné festményét mutatta, melyet a csorvási Szlovák Közösségi Ház gangján helyezett el, ami a 20. század első felében rendezett disznóvágást mutatja be, ahová cigányok tértek be.

– Ma egy társammal beöltöztünk és megidéztük ezt a szokást – mondta, miközben a háttérből a helyi Kisze citeraegyüttes zenéjét hallhattuk.

– Hagyományteremtő célzattal hoztuk be a Farsangi forgatag programjába a kolbászgyúrást – mondta Hugyik Erzsébet, a Csorvási Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Telekgerendásról a Boróka Pávakör tagjai közel nyolcszáz tarkedlit sütöttek a vendégeknek, és azzal, valamint a nálunk készített fánkkal kínáltuk az ittlévőket. Vendégül láthattuk Csorvás szlovákiai testvértelepüléséről a Diószegi Kolbászklub tagjait. A diószegi Strapce együttes szlovák dalokat adott elő. Mindenki nagyon jó érezte magát.

Dunainé Zengő Emese, a forgatag egyik ötletgazdája – miközben házigazdagént sürgött-forgott –, a szemtelenül fiatal, 25 éves pusztaföldvári néprajzi gyűjtő, Nagy Ádámnak segített, aki számtalan öltözéke közül a jelmezes vonulásra busóruhát öltött és kolomppal felszerelkezve kelt többekkel, így a kiszebábbal útra. A báb a Szabadság téren esett áldozatul, amit népes közönség lőtt égették el a szokásoknak megfelelően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában