Honvédség

2024.02.02. 06:29

Kiemelt bérezést kínálnak a tatai tüzéreknek, Békésből is várják a jelentkezőket

Kiemelt, bruttó 737 ezer forintos illetménnyel kezdhetik meg katonai pályafutásukat a tatai tüzérek, a PzH2000-es önjáró lövegek kezelői, akik soraiba Békés vármegyei fiatalokat is várnak – ismertette Juhász László százados, a békéscsabai hadkiegészítő és toborzó iroda megbízott vezetője.

Licska Balázs

A PzH kezeléséhez is a modern haditechnikát értő és kezelni képes fiatalokra van szükség. Fotó: Magyar Honvédség

Fotó: Magyar Honvédség

Személyesen Békéscsabán, az Andrássy úti irodában, online pedig az iranyasereg.hu/pzh oldalon jelentkezhetnek azok, akik szerepet vállalnának a magyar tüzérség megújításában.

A Panzerhaubitze 2000 (PzH) önjáró löveg egy nagy páncélvédettségel rendelkező, támogató fegyverrel felszerelt lánctalpas jármű, napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze. A PzH kezeléséhez is a modern haditechnikát értő és kezelni képes fiatalokra van szükség: 18 év feletti, cselekvőképes, büntetlen előéletű, magyar állampolgárságú, legalább nyolc általános iskolai végzettségű fiatalokra számítanak, de fontos a jó fizikai teherbírás, a magas stressz- és monotonitástűrő képesség, de bírni kell a bezártságot is. 

A leendő tüzérek február 12-én és 13-án vonulnak be Tatára. Akik nem vettek részt előzetesen a komplex alkalmassági vizsgálaton, azok a bevonulás napján átesnek egy egyszerűsített egészségi szűrésen. Ennek részeként többek között laborvizsgálatokat, EKG-t is végeznek, továbbá pszichológiai elbeszélgetésre szintén sort kerítenek. Megvizsgálják a bevonulók fizikai állóképességét, hogy a kiképzés végén tudják-e majd teljesíteni a szerződéses katonákra vonatkozó követelményeket. Meghatározott szintidőn belül kell lefutniuk 3200 métert, illetve megfelelő számú felülést és fekvőtámaszt vagy húzódzkodást kell csinálniuk 2-2 percben.

Azok, akik a felmérések során a legjobbnak bizonyulnak, aláírják szerződésüket, és azonnal megkezdik alapkiképzésüket Tatán. Az első két hét a beilleszkedésről szól. Ezt követően kezdődik meg a nyolchetes alapkiképzés, mely során az újoncok elsajátítják többek között a katonai élet szabályait, az alaki fogásokat, a különböző fegyverek kezelését, és harcászati ismereteket szereznek. A hétköznapok reggeltől estig a komoly fizikai és mentális kihívásokkal teli felkészülésről szólnak. Ugyanakkor ezt a kiemelt helytállást anyagilag is elismerik, a leendő tüzérek bruttó 737 ezer forintos alapilletményt kapnak immár a kiképzés első napjától.

A kiképzés sikeres teljesítése után az újoncok esküt tesznek, és megkezdik szolgálatukat első beosztásukban. A teljesítményük és képességeik alapján dől majd el, kiből lehet például lövegparancsnok, vezető, irányzó vagy radarkezelő – mondta Juhász László százados.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában