Ünnepség

2024.02.29. 18:06

70. jubileumát ünnepli a békéscsabai Zwack iskola - galériával

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Technikum és Szakképző Iskola csütörtökön ünnepséget tartott az intézmény alapításának 70. és a névfelvételének 20. évfordulója alkalmából. A jubileumi eseményen megkoszorúzták az iskola főbejáratánál található Zwack József mellszobrot is.

Dinya Magdolna

A jubileumi ünnepség során az iskola több helyiségében, valamint a Békéscsabai Szakképzési Centrum központi épületében különböző eseményeket rendeztek. Ebbe beletartoztak az érdekes szakmai pályafutásról szóló beszámolók az iskola egykori diákjaitól, valamint kiállítások, melyek a kereskedelem, vendéglátás, gasztronómia és cukrászat területén elért szakmai sikerek bemutatására szolgált. Az egész napos rendezvénysorozat fő ünnepi programja a BRSE Röplabda Akadémián volt.

jubileum, zwack, ünnepség, koszorúzás
A jubileum alkalmából megkoszorúzták az iskola főbejáratánál található Zwack József mellszobrot. 
Fotó: Lehoczky Péter

Ünnepélyes keretek között emlékeztek vissza az iskola 70 éves múltjára

Eke Ibolya Mária az intézmény jelenlegi igazgatója, ünnepi beszédében köszöntötte a megjelent vendégeket. 

– Ez a nap nem csak egy évforduló, hanem lehetőség arra, hogy visszatekintsünk az iskola történetére és felidézzük azokat a fontos eseményeket, amelyek által a Keri mai arculata kialakult. Iskolánk az 1954-es tanévben kezdte meg a működését. A hét évtized alatt sok minden megváltozott, de az oktatói testület tanítás iránti elköteleződése mindvégig megmaradt. Az évtizedek során az iskola folyamatosan változott a munkaerő piaci elvárásoknak megfelelően, bővült a képzési paletta, modernizálódtak a képzéshez szükséges eszközök. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt 70 évben, tanulók sokasága szerzett nálunk olyan szakképesítést, tudást, melynek birtokában megállták a helyüket a munka világában. Az iskola életében kiemelkedő év volt a 2004-es esztendő, amikor 20 éve felvehettük Zwack József nevét – részletezte az igazgató.

Zwack Sándor, a Zwack Unicum Zrt. igazgatóságának elnöke is megosztotta gondolatait. 

–  Amikor idejövök ebbe a gyönyörű városba és iskolába, mindig egy kicsit úgy érzem mintha otthon lennék, ami nektek köszönhető. Azért gyűltünk ma össze, mert egy iskola 70 éves évfordulóját ünnepeljük és az, hogy az iskola 20 éve felvette dédnagyapám nevét, az egyik legszebb elismerés, ami családunkat, munkásságunkat érhette – fogalmazott.

Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő beszédében elmondta, hogy bő három évtizeddel ezelőtt ő is óraadó oktató volt az intézményben. 

– Ahogy elhangzott, az iskola 1954-ben kezdte el a működését Állami Kereskedelmi Iskola néven. Az akkori jövőtervező, oktatásszervező, városi és megyei vezetők hittek abban, hogy ez olyan terület, hol mindig szükség lesz a változó életkörülményekhez, elvárásokhoz való alkalmazkodásra képes fiatalokra. Az egyik legfontosabb pillére az intézmény életében 2004 ebben az évben ünnepelte az intézmény fennállásának 50. évfordulóját és vette fel ünnepélyes keretek között Zwack József nevét. A Zwack család az egyik legnagyobb máig tartó világhírű magyar siker letéteményese és hordozója. Zwack József a kiegyezést követő korszak az ország gazdasági virágzásának egyik főszereplője volt. Kívánom, hogy a szellemiség, a hagyománytisztelet és az innovációra való készség értékeit őrizze meg az iskola – tette hozzá.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben többször nevet és fenntartót váltott az iskola. Az itt dolgozó tanárok és szakoktatók és a mindenkori vezetők szívvel lélekkel a hivatásuknak élnek. Ennek köszönhető, hogy az intézmény rendre országos szinten is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet. 

Lehoczky László, az iskola volt igazgatója úgy fogalmazott, hogy az iskola története egy mesés fejezet, de nem mindenkor volt könnyű. Kiemelte azokat az időszakokat, amikor az iskolát bővítették és emelettel gazdagították. Örömmel tölti el, hogy a jelenlegi és a jövőbeli generációk, valamint a kollégák most már korszerű környezetben oszthatják meg és sajátíthatják el a tudást a modernebb eszközök és épületi infrastruktúra segítségével.

Benkóné Dudás Piroska, az iskola nyugalmazott igazgatója elárulta 1997-től egészen 2014-ig volt az intézmény igazgatója. Szerette a munkáját, és örömet okozott számára amikor a tapasztalati tudásával, tevékenységével segíteni tudott másoknak. Ebben az időszakban kezdődött el a szakképzés nagyarányú átalakítása is, és ekkor nyíltak meg a nemzetközi pályázati lehetőségek. 

– Ma is büszkeséggel töltenek el az elért eredményeik, egykori diákjaink sikerei. Rengeteg diákrendezvény, hagyományok teremtése jellemezte a hétköznapokat – tette hozzá.

 

Az ünnepséget követően megkoszorúzták az iskola főbejáratánál található Zwack József mellszobrot. A koszorúzást követően pedig ünnepélyes keretek között adták át a Zwack Péter és a Zwack János szaktantermeket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában