Névnapi köszöntő

2024.02.19. 08:24

Isten éltesse a Zsuzsannákat, Elizákat

Február 19-én a születésnaposokon kívül a Zsuzsannák és az Elizák ünnepelhetnek.

Beol.hu

Forrás: Shutterstock

A Zsuzsanna ókori egyiptomi eredetű név, mely héber közvetítéssel került át más nyelvekbe.[2] Eredeti alakja zššn, később zšn, jelentése: lótuszvirág. Női névként csak a héberbe történt asszimilációja után volt használatos, sósánná (שׁוֹשָׁנָּה) formában, aminek jelentése itt „liliom”.

A 17. századtól kezdve egészen az 1980-as évekig az egyik leggyakoribb női név volt, az 1990-es években hirtelen csökkent a népszerűsége, de még gyakori, a Szanna, Zsanna, Zsazsa, Zsuzsánna, Zsuska szórványos név volt, a 2000-es években a Zsuzsanna a 74-95. leggyakoribb női név (kivéve 2008-at, amikor nem volt az első százban) a többi nem szerepel az első száz női név között.

Az Eliza az Elisabeth (magyarul Erzsébet) név több nyelvben meglévő rövidülése. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

Természetesen a következő napokban sem maradunk névnaposok nélkül: Györgyi, Filippa, Bernadett, Simon, Zenkő, Konrád, Aladár, Álmos és Leó ünnepelheti névnapját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában