Névnapi köszöntő

2024.02.06. 07:12

Isten éltesse a Dorottyákat és a Dórákat!

Február 6-án a Dorottyák és a Dórák ünneplik a névnapjukat.

Beol.hu

Fotó: Shutterstock illusztráció

A Dorottya női név az ógörög Dorothea (Δωροθέα) magyar változata. Jelentése: Isten ajándéka. A név férfi változata a Doroteó.

A Dorottya gyakori név volt a 16–18. században, majd hosszú időre elvesztette a népszerűségét. Ez valószínűleg Csokonai Dorottya című vígeposzának köszönhető, mivel abban a címszereplő vénkisasszonyt hívták Dorottyának. A név elavultságára utal, hogy ugyanebben a műben a többi vénkisasszony neve (Orsolya, Adelgunda, Márta, Rebeka, Magdaléna) abban a korban szintén elavult névnek számított, míg a fiatal lányok nevei (Laura, Amália, Belinda, Rózsi) divatos nevek voltak.

1967-ben 43-an kapták ezt a nevet, és a 80-as években sem volt sokszor használt, de az 1990-es években ismét gyakorivá vált. A 2000-es években a 41-62. leggyakoribb női név.

A Dóra a Dorottya névnek több nyelvben is meglévő önállósult beceneve. A latin Theodora szóból származik, melynek jelentése Isten ajándéka.

Az 1990-es években igen gyakori név volt, a 2000-es években a 11-14. leggyakoribb női név.

Természetesen a következő napokban sem maradunk névnaposok nélkül: Attila, Etele, Ramóna, Rajmund, Bálint, Gyöngyvér, Keve, Szeverin, Szörény, Marcell, Juliánusz, Melánia, Vilmos, Vilma, Ágota, Honoráta, Ernő, Erneszta és Tatjána ünnepelheti névnapját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában