Gyula

2024.02.08. 06:30

Darts Matek is segít a diákok telitalálatában - videóval

Diákoknak és pedagógusoknak mutatták be a Darts Matek elnevezésű, matematikai tanulást segítő digitális szoftvert szerdán délután a Gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban.

Papp Gábor

A dartsjáték és a matematika kéz a kézben jár – vallja Székely „Penge” Pál.

Fotó: Fotó: Bencsik Ádám

A Darts Matek megalkotója, Székely „Penge” Pál, többszörös dartsbajnok és matematikatanár elmondta, a szoftver egy oktatási segédeszköz.

– A tanároknak segítség abban, hogy a matematikai alapműveletek, a kombinatorikai alapok hogyan taníthatók fiataloknak és idősebbeknek egyaránt – fogalmazott a bemutató foglalkozást is tartó szakember. – Az általános iskola első osztályától a középiskola második osztályáig folyamatosan lehet használni. Ha a diákoknál a matematika alapjai nincsenek meg, akkor a tantárgy későbbi ismereteit sem tudják elsajátítani. Az alapok a geometriától az egyenletekig mindenhez szükségesek. A Darts Matek egy olyan interaktív eszköz, ami a mai fiatalok igényeiknek tökéletesen megfelel, segítségével fejlődni tudnak és magabiztos számolást tudnak elérni.

Székely „Penge” Pál huszonöt éve dartsozik és látott példákat Angliában és Hollandiában is a játék matematikai oktatásban való használatára, hiszen a darts mindkét országban nemzeti sportágnak számít.

Darts Matek előadás az Erkel Gimnáziumban  Fotó: Bencsik Ádam

Ott dartstáblát használnak, míg nálunk interaktív táblát, illetve a Székely „Penge” Pál által kifejlesztett szoftvert. 

A diákoknak bevált a kezdeményezés, a tapasztalatok szerint a program nagyon jó arra, hogy a matematika óra elején átállítsák a gondolkodásukat.

– Egy más jellegű, például magyar óra után ez nem egyszer problémát okoz, sok időt vesz igénybe, itt viszont mintegy 10 perc elegendő erre – fogalmazott. – A Darts Matek nem csak a matematikai tudásra, hanem az eszközhasználattól a kombinatorikán át a 2-2,5 dimenziós látásmód fejlesztéséig számos területen használható.

Szigorúan matematikai alapokon nyugvó sport is egyben

Zámori Ida, a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium igazgatója elmondta, a Gyulai Tankerületi Központnak köszönhetően élhetnek a Darts Matek adta lehetőséggel. 

– Látjuk azt, hogy az élményszerű és játékos módszerekre még a kilencedikes gimnazistáink is vevők – tette hozzá. – Külön öröm, hogy az Erkel gimnáziumban adhattunk otthont egy olyan különleges továbbképzésnek, amelynek első részében kilencedikes diákjaink vehettek részt egy különleges foglalkozáson, amit egy pedagógus továbbképzés követett. Bízunk abban, hogy az újítás is hozzájárul a matematikai-logikai gondolkodás elmélyítéséhez.

A darts azon túl, hogy egy nagyon népszerű és izgalmas játék, szigorú matematikai alapokon nyugvó sport is egyben. A Darts Matek egy interaktív oktatási szoftver, amely egy digitalizált darts tábla használatával segíti a gyerekeket a matematikai alapok elsajátításában, képességeik fejlesztésében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában