CISM futás

2024.02.16. 16:07

CISM emlékfutásnak adott otthont Szarvas - videóval, galériával

A Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóalja CISM emlékfutást szervezett Szarvason, amelyen a vármegye 9 kadétprogramban résztvevő iskolájából közel 200 diák vett részt.

Vásári Erzsébet

Fotó: Vásári Erzsébet

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium sportudvaráról indult idén a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóaljának CISM futása, amelynek végállomása a Szarvasi Honvédelmi Sportközpont volt.

Lipták József alezredes, a 101. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka a sportudvaron összegyűlt kadétoknak hangsúlyozta, hogy a nap elsődleges feladata a balesetmentes végrehajtás. Hozzátette: a feladat akkor fejeződik be, amikor az utolsó ember is beért a célba. A rövid felkészítő után Kita Erzsébet igazgató köszöntötte a jelenlévőket. Mindannyiuknak jó sportolást kívánt.

A Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna BSI futónagykövet által vezetett közös bemelegítés után a részvevők futásnak eredtek, és meg sem álltak a Szarvasi Honvédelmi Sportközpontig, ahol frissítő és némi harapnivaló várta őket.

A CISM a sport jelentőségét hangsúlyozza a katonai hivatásban

A sportközpontnál Lipták József elmondta, hogy 76 évvel ezelőtt, 1948. február 18-án öt ország, Belgium, Dánia, Franciaország, Luxemburg és Hollandia megalapította a Nemzetközi Katonai Sporttanácsot, a CISM-et. Azzal a céllal tette mindezt, hogy kihangsúlyozzák a sport jelentőségét a katonai hivatás ellátása során, valamint összehozzák a sport iránt elkötelezett hazai és nemzetközi sportszervezeteket, szövetségeket és a civil társadalmakat a „Béke és a barátság a sporton keresztül” jelmondat égisze alatt. Ismertette: ma már a világ 138 országa tagja a CISM-nek, amihez Magyarország 1991-ben csatlakozott.

A zászlóalj parancsnokától megtudtuk, a csatlakozás, tehát 1991 óta tartják minden évben hazánkban a CISM emlékfutásokat. Békés vármegyében 2019 óta hagyomány ez a futás, itt is felhívva a figyelmet a sport, valamint az egészséges életmód fontosságára.

Fontos, hogy tovább éljen az emlékfutás hagyománya

Molnár Etele a kadétoknak és felkészítő tanáraiknak elmondta, nagy öröm és megtiszteltetés számukra, hogy Szarvas adhat otthont a CISM emlékfutásnak. Hozzátette, ez immár a második olyan rendezvény 2024-ben, amely megtölti a Honvédelmi Sportközpontjukat, amit büszkén adtak át két évvel ezelőtt. Hangsúlyozta: az emlékfutás a bajtársiasságot és a nemzetközi békéért való küzdelmet is szimbolizálja. Ezért is fontos, hogy ez a hagyomány tovább éljen.

Az emlékfutáson részt vettek többek között a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium, a Hunyadi János Gimnázium, a GYSZC Székely Mihály Technikum és Szakképző Iskola, a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium, a Péter András Gimnázium, a Szent Gellért Katolikus Gimnázium, valamint a Székács József Evangélikus Gimnázium kadétjai, akiknek Lipták József adott át emléklapokat.

Van létjogosultsága a Szarvasi Honvédelmi Sportközpontnak

Az alezredes végül elmondta, ez a nap is azt bizonyítja, hogy van létjogosultsága a Honvédelmi Sportközpontoknak. Hiszen Szarvason létezik egy olyan bázis, amire a 101. Területvédelmi Zászlóalj bármikor számíthat. A nagy számban jelenlévő kadétokat arra biztatta, hogy vegyenek részt a kifejezetten kadét diákoknak szóló, öthetes nyári kiképzésükön.

Az emlékfutás apropóján kitelepült a Szarvasi Honvédelmi Sportközpontba a toborzó iroda, amely ismereteket nyújtott a kadétoknak, akik levezetésként megismerkedhettek egy VR szimulátorral, és bejárhatták a sportközpontot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában