Szarvas

2024.02.22. 14:25

Levetette fejdíszét Bátor, a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Ha itt a február, akkor beszámoló érkezik a Körös-Maros Nemzeti Parktól az agancshullás témakörében. Kiderült: már levetette fejdíszét a szavasi állatpark gímszarvas bikája.

Vásári Erzsébet

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról – emlékeztetett a Körös-Maros Nemzeti Park. Az igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

gímszarvas bika, agancs, levetette
Idén három nappal korábban vetette le agancsát Bátor, a szarvasi állatpark gímszarvas bikája. Fotó: Bencsik Antal Zsolt

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tizedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108, míg a jobb 106 centiméter hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kilogrammot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az úgynevezett rózsák, 28 és 30,5 centiméter körméretűek voltak.   

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 centimétert is képes fejlődni.

Végül hozzátették: érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában