Ápolók napja

2024.02.21. 18:38

Kristóf Lászlóné és Blága László lett az Év Szakdolgozója Gyulán - galériával

Jubileumi ápolók napi ünnepséget tartottak szerdán a gyulai kórházban. Az esemény immár hagyományosan Kossuth Zsuzsanna szobrának koszorúzásával kezdődött, ami után kitüntetéseket adtak át az Árvay-teremben.

Vásári Erzsébet

Fotó: Kiss Zoltán

Idén tizedik alkalommal szerveztek ünnepséget a Magyar Ápolók Napja alkalmából a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában, Gyulán. Az eseményen elsőként Dr. Becsei László főigazgató főorvos köszöntötte a jelenlévőket. Ismertette: Kossuth Zsuzsanna tiszteletére immár 2014 óta tartják meg minden évben az egészségügyi szakdolgozók ünnepét, hiszen a Magyar Országgyűlés tíz éve ismerte el határozattal ezt az emléknapot.

A főigazgató főorvos hangsúlyozta, hogy Kossuth Zsuzsanna egykori munkássága megerősítette, hogy az ápolói hivatás nehéz körülmények között, minden élethelyzetben, még a háborúban is nemes tevékenység. A mai korra térve dr. Becsei László említette annak fontosságát, hogy intézményük aktívan bekapcsolódjon a pályaorientációs tevékenységekbe annak érdekében, hogy bemutathassák a fiataloknak ezt a szép hivatást. Kiemelte továbbá az ápolók tevékenységének elsimerését, aminek egyik fontos része az egészségügyi bérfelzárkóztatási program. Ez utóbbi immár tíz esztendeje tart, évről-évre változó mértékű fizetésemelésekkel. 

A kitűzött ágazati cél az, hogy a szakdolgozók átlag besorolási bére a mindenkori orvosi bérek 37 százalékát elérje, ami megfelel az Európai Uniós átlagnak. A cél elérése érdekében 2023-ban 18 százalalékkal, míg idén márciustól további, átlagosan 20 százalékkos emelést kapnak a szakdolgozók, amivel együtt új bértáblát vezetnek be, amely a képzettségi szint szerint öt kategóriát határoz meg, illetve a szakterület szerint további alap és kiemelt területeket különböztet meg a munkavégzés helye szerint.

Somodi Ildikó Boglárka, az Országos Kórházi Főigazgatóság főosztályvezetője elmondta, az egészségügyi ellátás biztosítása alapvető emberi jog és egyben az egyik legfontosabb tényező a társadalomban. Az ápolókról kifejtette: ők azok, akik nap, mint nap a betegek mellett állnak támaszt és segítséget nyújtva nekik, egy kiszolgáltatott élethelyzetben. Együtt éreznek a beteggel és enyhítik szorongásaikat, félelmeiket, ami kulcsfontosságú a gyógyuláshoz vezető úton. A bátorítás mellett pedig gondoskodnak az egészségről és rehabilitálnak is. Meglátása szerint azok, akik az ápolói hivatást választották, egyben az emberek szolgálatát választották.

Mészáros Magdolna ápolási igazgató ismertette, az elmúlt tíz évben, amióta Kossuth Zsuzsanna születésnapján ünneplik az ápolókat, sok minden történt. Hozzátette, az egész világon komoly problémát jelent az ápolóhiány. Éppen ezért különösen fontos ezen hivatást választók elismerése, minden téren. Kiemelte: visszatekintve az elmúlt évekre szerencsére az ágazat részéről immár valóban érzékelhetik Magyarországon az ápolók azt az odafigyelést, amit mindannyian megérdemelnek. Például a gyulai kórházban is számos, a munkájukat megkönnyítő eszközt kaptak a mindennapokra, továbbá munkaruhákat, illetve jelentős béremelést is. Az ápolási igazgató után Kolozsi Ildikó, tiszteletbeli ápoló olvasott fel a jelenlévőknek könyvéből, ami édesapja kórházi ápolásáról szól.

Az ünnepség további részében kitüntetéseket adtak át. Az Év Szakdolgozója címet ezúttal Kristóf Lászlóné és Blága László kapta meg.

Kristóf Lászlóné Faragó Zsuzsanna szakasszisztens, a BVKK Gyógyszerészeti Osztályának CATO labor munkatársa. Az egészségügyi ellátás területén 2001-ben, a gyulai Erkel Patikában kezdte pályafutását. A betegellátás iránti elhivatottsága arra késztette, hogy a gyulai Harruckern János Közoktatási Intézményben tanuljon, ahol 2009-ben gyógyszertári asszisztens képesítést szerzett. Nem sokkal később, 2012-ben szorgalmának és elkötelezettségének köszönhetően gyógyszerkiadó szakasszisztensé képezte magát. 2011-ben jelentkezett a Pándy Kálmán Kórházba, ahol a CATO laborba volt felvétel. Annak ellenére, hogy ilyen munkaterületen korábban nem dolgozott, megnézte milyen kihívásoknak kell itt megfelelnie és bátran vágott bele az ismeretlenbe. A CATO-ban pedig komoly kihívások vártak rá. Ebben a laborban készülnek az onkológiai betegek infúziós kezelései. 

Aszeptikus körülmények között, a citosztatikumok alkalmazása miatt kényelmetlen védőruházatban, a gépek zajában kell dolgozni. A nehéz munkakörülmények ellenére a CATO-ban pontos, nagy figyelmet és magas szakmai tudást igénylő munkát kell végezni. Zsuzsanna a CATO-ban eltöltött több, mint 12 éve alatt hibátlanul, magas szakmai felkészültséggel, alázattal, hihetetlen precizitással példaértékűen végezte munkáját. Mindezek mellett szeretettel is, saját elmondása alapján minél jobban megismerte a feladatokat annál jobban megszerette. Felterjesztője az Év Szakdolgozója címre: Maczákné dr. Kolimár Lenke vezető gyógyszerész és dr. Bácskay Tamás CATO laborvezető.

Blága László 2003-ban költözött Gyulára és kezdte meg munkáját a Neurológia-Stroke Osztályon. Hamar kiderült, hogy kiváló ápoló, ezért a 2007. április 1-jén induló Agyérbetegségek Osztályának helyettes főápolója lett. A vezetőápolói munka minden részletét ismeri és megbízhatóan, hatékonyan végzi. A Neurológia-Stroke Osztály meghatározó munkatársa. Mindennapi munkavégzése során a beteg emberek életminőségének javítása a célja, ennek megfelelően végzi munkáját. Kapcsolattartása az osztály betegeivel jó, a rábízott betegek szívesen fordulnak hozzá és nagyon szeretik. Szakmai felkészültsége kimagasló, az új kompetenciák iránt nyitott, szívesen tanul új eljárásokat. Nem várt eseményeket felismer, a problémamegoldó képessége kiemelkedő.

A munkatársaival segítőkész és jó együttműködésben végzi a feladatát. Az osztály jó hangulatáért sokat tesz, ő végzi a közös programok szervezését. Munkavégzése során a magas színvonalú ápolás megvalósulásáért tevékenykedik. Környezetére, megjelenésére igényes, fontos számára, hogy a gyógyító környezet ne csak tiszta, rendezett legyen, de harmonikus, kellemes legyen a betegek számára.

2020 márciusától egy munkatársunkkal együtt, elsőként irányították át az Infektológia Osztály Covid-19 betegeket ellátó részlegére, ahol kisebb megszakításokkal a járvány visszahúzódásáig végezte a munkáját. Kiemelkedő hozzáállása, szaktudása miatt műszakvezetőként dolgozott a Covid ellátásban. Felterjesztője a kitüntetésre prof. dr. Szolnoki Zoltán PhD habil osztályvezető főorvos és Kuti Árpádné Romvári Éva főnővér voltak.

Tiszteletbeli ápoló címet idén Hegedűs Istvánné és Tálas Csaba kapott. Hegedűs Istvánné 2013. február 19 óta részmunkaidős beteglátogatóként szolgál Kittlingerné Tóth Márta kórházlelkész mellett a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában Gyulán, és aktív tagja a kórházi dolgozók ökumenikus bibliakörének. A beteglátogatás szolgálatát odaadóan, a beteg szükségleteit figyelembe véve, empátiás készséggel, szeretettel, fáradhatatlanul végzi, akár anyagi áldozatot is vállalva a szükséget szenvedőért.

Tálas Csaba, Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium igazgatója. Családjában egészségügyi vonalon több kötődési pont is jelen van, édesanyja szakgyógyszerész, felesége radiológus főorvos. Talán ennek köszönhető az, hogy bár a szakközépiskola számos szakmának gondoskodik az utánpótlásáról, de mindig különös érzékenységgel fordult az ápolói szak irányába, kereste a megoldási lehetőséget a szak iránti érdeklődés felkeltésére. Igyekszik jó kapcsolatot ápolni a Békés Megyei Központi Kórházzal, a meghívásoknak eleget tenni. Az elméleti képzés és a szakmai gyakorlatok terén a gyermekközpontú pedagógiai munka elkötelezettje, melyet a kórházzal történő egyeztetések alkalmával is képvisel.

Az ápolók napi ünnepség végeztével elkezdődött a Szakdolgozók Tudományos Ülése, melyen a jelenlévők különböző előadásokat hallgattak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában