Díjátadó ünnepség

2024.02.26. 17:47

Az ápolójelöltek versenyében gyulai diáklány győzött Csabán - videóval

Immáron harmadik alkalommal rendezték meg a Legkiválóbb Ápolójelölt Versenyt hétfőn a békéscsabai kórház Skill-laborjában. A verseny már régiós szintre emelkedett, hiszen Békés mellett Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye szakképző iskolái is képviselték magukat.

Nyemcsok László

Dr. Vincze Gábor, a Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Karának (Gyula) dékánja elmondta, a magyar ápolók napja nem csak Kossuth Zsuzsanna munkásságára hívja fel a figyelmet, de arra is, hogy a mindennapokban az ápolási hivatás az, mely születésünktől halálunkig nélkülözhetetlen.

Az ápolójelöltek versenyében, gyula, ünnepség, ápoló
A verseny díjátadóján Lakatos Zsuzsanna (balra), Vas Szandra, Mohácsi Karolina, dr. Vincze Gábor, Giricz Kitti és Tóth Barbara Tünde Fotó: Bencsik Ádám
Fotó: Bencsik Adam

Akik most versenyeztek, valamennyien nyertek

– Amikor megszületünk, a csecsemős nővér ott áll, ellát minket. Ha lebetegszünk az ápolók ott állnak, segítenek, amikor pedig megöregszünk, és már képességeink nem teszik lehetővé az önellátást, akkor is velünk vannak – hangsúlyozta dr. Vincze Gábor. – Munkájukat kiemelt társadalmi tisztelet és megbecsülés kell, hogy övezze. Akik most versenyeztek, valamennyien nyertek, hiszen egy olyan hivatást választottak, amely a szó legnemesebb értelmében szolgálat. Ezt értünk, emberekért vállalták, ehhez csak a legnagyobb elismeréssel tudok gratulálni.

A dékán szólt arról, az egyetem egészség- és szociális tudományos kara 31 éve kezdte meg az ápolóképzést, kezdetben Diplomás ápoló, napjainkra Ápolás és betegellátás alapszak szakirány néven.

– A képzés célja, hogy magasan képzett, és mind az ellátás, mind az ellátásfejlesztés területén innovatív, a hivatásukat empátiával gyakorló szakembereket adjon az ágazat számára – emelte ki dr. Vincze Gábor. – Mindez azonban elképzelhetetlen lenne elkötelezett középfokú intézmények nélkül, hiszen a mostani versenyzők is nekik köszönhetően találkoznak először az ápolói hivatással.

Az elsősegély-nyújtási felkészültséget is pontozták

A dékán köszönetet mondott a felkészítő tanároknak, a zsűritagoknak és az imitátoroknak is. A korábbi online fordulókat követően ugyanis a verseny hétfőn gyakorlati fordulóval folytatódott, ahol a szakmai zsűri az ápolástani és elsősegély-nyújtási felkészültséget pontozta. Nem voltak könnyű helyzetben a bírálók, ugyanis mindenki kiemelkedő szakmai tudásról adott tanúbizonyságot.

– Egy verseny során ugyanakkor mindig döntést kell hozni a díjakról – mondta dr. Vincze Gábor. – Mégis úgy vélem, hogy a legnagyobb díj az a társadalmi megbecsülés, melynek konkrét megvalósulását ma már a pályán dolgozó ápolók is megtapasztalhatják. Magam és az egyetem vezetése részéről azt kívánom, hogy ennek a napnak az élményeit elraktározva találja meg minden résztvevő az ápolói hivatásban azt az örömöt és szépséget, mely a hétköznapokon a betegek szeretetében kamatozik.

Dr. Vincze Gábor beszédét egy klasszikus, és egy Steve Jobs idézettel zárta: „Ments meg egy életet, hős vagy. Ments meg száz életet, ápoló vagy!”, „A nagyszerű munka egyetlen módja az, ha szereted, amit csinálsz.”

A verseny társzervezője a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Békés Vármegyei Szervezete volt. A díjakat elnöke, Lakatos Zsuzsanna és dr. Vincze Gábor adta át a legjobbaknak. A győztes Mohácsi Karolina (Gyula) lett, a második Giricz Kitti, a harmadik Vas Szandra (mindkettő Kecskemét).

ápoló, verseny, díjátadó, ünnepség
A győztes Mohácsi Karolina átveszi a díjat
Fotó: Bencsik Adam

Jórészt sikerrel vették az akadályokat

Dr. Párduczné dr. Szöllősi Andrea, a Békés Vármegyei Központi Kórház ápolási igazgatásvezetési munkatársa beszédében kiemelte, mindenki nyert a versenyen, nem csak azok, akik az első három helyen végeztek. Elismerését fejezte ki azért is, mert ezek a diákok ki mertek állni egy versenyre, meg merték méretni magukat, bizonyították rátermettségüket. Dr. Párduczné dr. Szöllősi Andrea hozzátette, reméli, hogy általuk is minél több jó ápolási szakembere lesz a kórházaknak.

Dr. Solti Árpád, a Békés Vármegyei Kórház főorvosa, a Skill-labor vezetője a versenyt értékelve kiemelte, öt szakképző iskola 20 ápolójelöltje versengett hétfőn a gyakorlati részben. Bemutatták saját készségeiket, tapasztalatot szereztek, és jórészt sikerrel vették az akadályokat.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában