Komlósi szlovákok

2024.02.12. 12:49

Ápolják szlovák báli hagyományaikat

Ismét nagy sikerrel rendezte meg a helyi szlovák nemzetiség a szlovák bált Tótkomlóson. A társasági eseménynek sok évtizedes hagyománya van a városban.

Csete Ilona

A városban nagy hagyománya van a néptáncnak.

Fotó: Bunda Gábor

A bálozókat a Komlósi Szlovákok Szervezete, a MSZKI Tótkomlósi Szlovák Regionális Kulturális Központja, a Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat nevében a helyi szlovák önkormányzat elnöke, Laukó Zsuzsanna köszöntötte a szlovák iskola tornatermében. Sok vendég érkezett, Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének az igazgatója is elfogadta a meghívást.

– Örömömre szolgál, hogy 3 éves szünet után ismét találkozhatunk ezen a vidám eseményen. A bálunkat cíferi táncokkal a Komlós Néptánccsoport tagjai nyitották meg, szeretettel köszöntöm őket és köszönöm nekik, hogy elvállalták a fellépést. Tótkomlóson mindig nagy hagyománya volt a néptáncnak. Az első csoport 1949 őszén alakult, az idén ünneplik fennállásuk 75. évfordulóját. A tánccsoport színvonalas munkáját a tavalyi évben Príma-díjjal jutalmazták. A tánccsoport egyesületként működik, melynek elnöke Krcsméri Gábor. A fiatalabb generáció művészeti vezetője Krcsméri Milán, az idősebbeket Karkus Jánosné, Birkás Sándor és Tóth Tamás vezeti – mutatta be és ajánlotta a vendégek figyelmébe a táncosok műsorát a házigazda.
A jó hangulatról Maroš Rusňák és a Gipsy Music zenekar gondoskodott, akik Rozsnyóból érkeztek Tótkomlósra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában