2024.02.15. 14:48
A palacsinta egész évben sokak kedvence
Akár kakaós, lekváros vagy fahéjas változatban, a palacsinta minden évszakban a kicsik és nagyok kedvence.
A palacsinta az egyik legnépszerűbb étel az egész világon. Fotó: MW
Az évszázadok során bizonyos kultúrákban hagyományává váltak, hogy a nagyböjt előtt palacsintát fogyasszanak. Ez az utolsó alkalom, hogy a vallási hagyomány követői élvezzék a finom falatokat, mielőtt meghatározott időre elhagynák azokat. Minden nemzetnek megvan a saját jellegzetes palacsintája és bár minden ország palacsintája más és más, a legfontosabb összetevők között mindig megtalálható a liszt, tojás, cukor, tej és/vagy víz.
Számos változata ismert, legyen az édes vagy sós, emellett többféle módon is elkészíthető. Az alakjára vonatkozóan is különböző változatok vannak. Míg a francia és a magyar palacsinta sima és lapos, addig az amerikai és japán palacsinta légies és könnyű. Tehát a palacsintának rendkívül sokféle változata és tölteléke létezik. Bármikor és bármilyen alkalomra könnyedén elkészíthetjük. Nemcsak az ízek, hanem az élmények világát is felfedi előttünk. Ezért elhoztunk egy jól bevált receptet a mindmegette.hu oldaláról.
HOZZÁVALÓK
- 2 db tojás
- 1 csipsó
- 2 dl tej
- 1 dl szódavíz
- 20 dkg liszt
- 2 ek étolaj
ELKÉSZÍTÉS
- A palacsinta elkészítéséhez elsőként a tojásokat keverőgéppel felverjük, majd a liszttel váltakozva hozzáadjuk a sót, a tejet, és a szódavizet, utoljára az étolajat, és csomómentesre keverjük. 15 percet hagyjuk pihenni.
- Egy serpenyőt kikenünk olajjal, majd amikor felmelegedett 1 kis merítőkanállal teszünk bele a palacsintatésztából úgy, hogy a serpenyő alját kitöltse. 1-2 percig sütjük, majd az oldalát körben egy tortalapáttal fellazítjuk, és óvatosan alányúlva megfordítjuk. A másik oldalát már csak ½ percet sütjük és lapos tányérra szedjük.
- A kész palacsintákat ízlés szerint megtöltjük.