Békéscsaba

2024.02.16. 09:52

A házasságban ajándékai egymásnak: több mint 60 éve kötötték össze életüket

Több mint 60 esztendeje kötött házasságot Békéscsabán Balogh László és Gyucha Gabriella. Az Isten színe előtt kimondott igenjüket mindvégig komolyan gondolták, házastársukhoz boldog és rossz időkben, minden nehézség közepette is ragaszkodtak, ragaszkodnak. A Balogh házaspár házasságból két gyermek és három unoka született.

Szegfű Katalin

A házasságkötés hatvanadik jubileumán, tavaly ősszel, a békéscsabai református egyházközségben köszöntötték Balogh László tiszteletbeli gondnokot és a feleségét, akik megerősítették fogadalmukat. A gyülekezet énekszóval kívánt nekik további jó egészséget és Istenhez hű éveket. Fotó: Szegfű Katalin

– Szerelem volt első látásra?
Laci bácsi: – 1961-ben történt, amikor Gabi egyik unokatestvére az egyik presszónál bemutatott minket egymásnak. Ő 18 éves volt, én 23 éves. Megtetszett nekem, különösen a szelídsége, csendessége, kedvessége. Udvarolni kezdtem, ahogy akkoriban mondtuk. Ez két éven át tartott! Míg végül 1963. augusztus 24-én, az evangélikus kistemplomban megesküdtünk.

– Hogy zajlott a két éven át tartó udvarlás? Mire emlékszik?
Gabi néni: – Én a Corvin utcában laktam, Laciék a Teleki utcában, így sokat kellett gyalogolni, ha találkozni akartunk egymással. A Balassiban voltak akkoriban ötórai teák és más társas összejövetelek, oda eljártunk. Elmentünk moziba is, nagyon szerettem a filmeket. Sokat beszélgettünk, és ahogy teltek a hónapok, aközben erősödött bennünk az összetartozás érzése, a szerelem. 

– Templomi esküvőjük volt, ami a hatvanas években nem volt már általános. Istennel kezdték a közös életüket, vele is folytatták?
Laci bácsi: – Vallásos neveltetést kaptam. Nagyapám hajdan gondnoka volt a nagyváradi református gyülekezetnek, édesapám presbiter volt itt Csabán, tehát gyerekkoromban szorgalmasan látogattuk az istentiszteleteket. Aztán egy személyek közötti konfliktus nyomán törés történt édesapámnál a hitéletben, és akkortól már nem a református, hanem az evangélikus templom lett a lelki otthonunk. Édesanyám révén oda kapcsolódtunk. Érdekes, hogy miután Gabival megesküdtünk, hosszú időre kimaradtunk a szorgalmasabb hitéletből, bár nagy ünnepekkor elmentünk a templomba. Lekötötte a figyelmünket és időnket a pénzkereset, a sok tennivaló, a két gyermekünk felnevelése. Csak 1989-ben kezdtünk el ismét eljárni keresztény közösségbe. Egy munkatársam hívott el a reformátusokhoz, és a szeretettel teli összetartó közösség valahogy oda ragasztott minket. Két év múlva presbiternek választottak meg, aztán 2001-től egészen a tavalyi év végig gondnoka voltam az egyházközségnek. Koromra való tekintettel a tavalyi választáson már nem jelöltettem magam, elköszöntem a gondnokságtól, amit mindvégig szívvel-lélekkel csináltam, legjobb képességem szerint. Hátországom ebben a szolgálatban is a feleségem volt. 

– A házasságokra visszatérve és a házasság hete rendezvényre is gondolva, önök szerint miért van annyi válás mostanában? Mi változott meg az önök fiatalságának kora óta?
Gabi néni: – Engem nagyon bánt a sok zátonyra futott házasság, amiket magam körül látok. Szerintem sokat még meg lehetne menteni. Az ilyen pároknak talán a gyermekeikre kellene jobban gondolniuk, arra a sok lelki fájdalomra, amit nekik okoznak a szétválással. Szomorú látnom, hogy ez nem eléggé nyomatékos ilyen helyzetekben, csak az, hogy külön-külön majd jobb lesz. A házassággal a jövőt építjük, nem csak a magunk és a családunk jövőjét, hanem a társadalom jövőjét is. Erre kevesen gondolnak sajnos. Ahogy látom, mostanában hangsúlyt kap az egyszülős családok támogatása, ami helyes, ám tudni kell, hogy Istentől nem az egyszülős család rendeltetett. A gólya is tud egy lábon állni, de csak egy darabig, könnyebb neki két lábon. Így van ez szerintem a házasságban is, a férfi és a nő egyaránt fontos benne, különösen, ha a gyerekeknek adott mintára gondolunk.
Laci bácsi: – A sok különválás okaként én az erkölcsösség lazulását látom. Túl könnyen mennek bele a kapcsolatokba, hamar köttetnek a házasságok. De számosan nem is házasodnak össze, hanem ahogy mondják manapság, összebútoroznak a felek. Amikor a nehézségek a felszínre jönnek, már együtt élnek, sokszor gyerek is született már, és így a szétválás fájdalmasabb. Nincs megalapozva egy ilyen párkapcsolat. Sokan csak benne élve értik meg, hogy egy kapcsolatért meg kell dolgozni, együtt élni valakivel bizony nem is olyan egyszerű.

– Mi a jó, hosszú és boldog házasság ismérve?
Laci bácsi: – A szeretet az első, aztán egymás gondjainak és személyiségének az elfogadása, a közös segítségnyújtás, és az alkalmazkodás képessége.
Gabi néni: – Még hozzátenném a figyelmességet, a házastársunk kiismerését, amikor fél szavakból is megértjük egymást és láthatatlanul, kérés nélkül is mellette állunk.

– Milyen üzenetet adnának át azoknak, akik még nem találták meg a házastársukat, vagy akik házassági nehézséget élnek meg éppen?
Gabi néni: – Én azt szeretném nekik elmondani, hogy milyen nagy boldogság, egy igazi kincs, amikor szerető társra találunk, akinek a szemében csillogást látunk, amikor ránk néz. Ajándékai vagyunk egymásnak. Ez a kincs egész életünkben a miénk lehet és higgyék el nekem, értékesebb minden más kincsnél. Aki ezt megérti és megérzi, annak nem lesz nehéz az alkalmazkodás egy házasságban, és az a házasság boldog lesz.
Laci bácsi: – Én azt a tanácsot adnám, hogy ne hamarkodják el a házasságkötést azok, akik most még ismerkedési időszakban vannak. Mielőtt döntést hoznak, alaposan ismerjék meg egymást. Legyenek teljesen biztosak abban, hogy a másik fél a nekik rendelt társ és teljesen el tudják őt fogadni, még a hiányosságaival vagy gyengeségeivel együtt is. Ha teljes szívükből így érzik, akkor a holtodiglan-holtomiglan valóban életen át tartó házasságot jelent majd.

– A templomban megköttetett, Isten által megáldott házasság tartósabb, boldogabb önök szerint?
Laci bácsi: – Egy hívő ember számára az Isten előtt tett fogadalom egy fékező tényező, amikor kísértések jönnének. Tehát ha a kimondott fogadalmat komolyan vesszük, akkor az úton tart, megtart és együtt tart minket. 
Gabi néni: – Kedves egyházi ének a számomra az, amely úgy kezdődik, hogy „Vezess Jézusunk, Véled indulunk, Küzdelemre hív az élet, Hadd kövessünk benne téged, Fogjad a kezünk, Míg megérkezünk.” Ez nem kifejezetten házasságról szóló ének, de akár úgy is érthetjük, hogy vele, Jézussal induljunk el a közös úton egy házasságban. Vele és a házaspárunkkal, azaz hármasban. Ebben az énekben az a reménység van benne, hogy életünk e földi léten túl mutat, Istenhez tartunk, Ő mindenkor a gondunkat viseli, még a küzdelmes időkben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában