Évértékelő

2024.01.29. 06:50

Valánszki Róbert: a közös megoldások jellemzik a dévaványaiakat

Az összetartás és a közös megoldások jellemzik a dévaványaiakat – fogalmazott Valánszki Róbert évértékelőjében. A polgármester összegezte: nehéz, de a körülményekhez képest eredményes év áll mögöttük.

Vásári Erzsébet

Valánszki Róbert arról is beszélt, idén milyen beruházások várhatóak.

Fotó: Bencsik Ádám

Újabb nehéz, de a körülményekhez képest eredményes év áll mögöttünk – ismertette a véleményét a lakossággal a napokban Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere. Részletezte: az országot és Európát érintő nehézségek ellenére településük helyt tudott állni, költségvetésük és működésük nem omlott össze. Az önkormányzat gazdasági helyzete stabil maradt, tartalékokkal rendelkeznek, hitelük pedig nincs. Ez köszönhető egyrészt valamennyi intézményben dolgozó kollégái munkájának, de legfőképp annak, hogy Dévaványa közössége ismét „összezárt”, és a széthúzás és egymásra mutogatás helyett ezúttal is az összetartás és a közös megoldások keresése volt az első.

Több fejlesztés is megvalósult Dévaványán

A polgármester beszámolójából kiderült, hogy a 2023-as év legköltségesebb fejlesztése a szennyvíztelep korszerűsítése volt, amely ma már alkalmas a településről érkező szennyvíz teljes mennyiségének befogadására és kezelésére. Szintén tavaly fejeződött be a csapadékvízelvezető rendszer 3 kilométer hosszú szakaszának felújítása, valamint az északi városrészt tehermentesítő záportározó. A rendszer a májusi esők alatt jól vizsgázott, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy nem volt szükség több napos védekezésre, egy olyan időjárási helyzetben, amely korábban összetett munkát igényelt. Szintén befejeződött két külterületi útszakasz újra aszfaltozása és az óvodák fűtés korszerűsítése. A fentieken túl számos apróbb fejlesztés is megvalósult, de összességében 2023 az új fejlesztések előkészítésének éve volt, az idén megvalósuló projektek tervezési fázisa zárult le.

Valánszki Róbert kifejtette, hogy a fent említett a fejlesztések természetesen szükségesek, de jól működő vállalkozások nélkül semmit nem érnek. Örülnek, hogy a helyi vállalkozások életképesek maradtak, hiszen nagyon fontos szerepet játszanak településük életében. A vállalkozások ugyanis a település motorjai.

A családok támogatása előtérben marad

A családok településünk építőkövei – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, válság ide vagy oda, továbbra is nagy figyelmet fordítanak a családok támogatására. Minden problémát ugyan nem tudnak megoldani, de a célzott támogatásokkal (például: közétkeztetés költségeihez hozzájárulás, védőoltások biztosítása, téli tüzelő, burgonya, paradicsom támogatás, lakossági utcafásítás) igyekeztek segíteni nemcsak a nehéz helyzetben lévőket, hanem általában a helyi embereket.

Továbbá az elmúlt évben is jelentős anyagi és természetbeni támogatásokkal járultak hozzá a városban működő civil szervezetek munkájához, akik számos programmal színesítették a gyermekek, családok és idősek életét. Aktívan részt vesznek a városi rendezvények szervezésében, lebonyolításában, de önállóan is megállják a helyüket, saját eseményekkel színesítik a hétköznapokat.

A jövőben is kiemelten kezelik a családokat és a vállalkozásokat

Valánszki Róbert elmondta, településük továbbra is kiemelten kezeli a vállalkozásokat és a családokat, és lehetőségeinkhez mérten továbbra is támogatják a rászorulókat, az időseket és a civil szervezeteket. 

Kiemelt hangsúlyt fektetnek az egészségügyi ellátórendszerük fejlesztésére, megújultak az orvosi rendelők, korszerű és méltó körülményeket tudnak biztosítani az ellátásra várók számára, meg tudták tartani és változatlanul működtetni kívánják a vérvételi helyet. Ugyanakkor ez az egyik olyan ágazat ahol az életbe lépett és a folyamatban lévő változások egyelőre bizonytalanságot okoznak számukra a háziorvosi alapellátásban. Azt már tudják, hogy dr. Patka Lenke március 31-ig praktizál, azt követően helyettesítő orvos bevonásával tudják ellátni a körzet lakosait.

Számos fontos beruházás valósulhat meg idén

A polgármestertől megtudtuk: évek óta húzódó fejlesztések fognak megvalósulni idén pályázati forrásokból. Ezek közül a legfontosabb talán a hat belterületi utcát érintő aszfaltozás. Ezen felül elkészülnek a Körösladányi utcai kerékpársávok az érintett útszakasz teljes aszfaltozásával, megkezdődik a napelemek kiépítése az óvodai telephelyeken, fejlesztik a városháza épületén lévő napelemes rendszert, továbbá komplex felújításon esik át a Jéggyár utcai 10 lakásos bérház. Mindezeken túl a korábbi polgármesteri hivatal épületének helyén megkezdődik egy új, a városi rendezvényeket alapvetően meghatározó közösségi tér kialakítása.

Az eddigi útalappal rendelkező utak korszerűsítése sem várhat. A jelentős őszi-téli csapadék annyira fellazította az eddig többé-kevésbé funkciójukat betöltő utakat, hogy azokon csak „tűzoltás” jellegű, nem tartós javításokat lehet már végezni. Pályázati forrás hiányában is, önerőből történő megvalósítással tárgyalásokat folytatnak útépítő cégekkel, hogyan tudnak új felület kialakításával, annak emulziós megkötésével és tömörítésével tartós, nem poros utakat építeni. A részletekről tájékoztatást fognak nyújtani.

Emellett a strand fejlesztését is szükségesnek tartják. Azon dolgoznak, hogy idén nyáron már ismét lehetőség legyen csúszdázni, illetve a jövőben egy vizes játszótér – spraypark – és egy új, minden igényt kielégíteni képes büfé épület kialakítását is tervezik. Végül ismertette, hogy a pályázati lehetőségek egyelőre szűkösek, az uniós források érkezésével várják a következő pályázati kiírásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában