Gyula

2024.01.30. 17:09

Újabb ötéves munkát kezdett a tankerületi tanács

Megtartotta ülését a Gyulai Tankerületi Központ Tankerületi Tanácsa és a Tankerületi Tanács Antiszegregációs Munkacsoportja kedden délután. Előbbi életében új ciklus indult, így Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója emléklapokat adott át a grémium tagjainak.

Papp Gábor

Teleki-Szávai Krisztina köszöntötte a megjelenteket az eseményen

Fotó: Bencsik Adam

 

Köszöntőjében Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója elmondta, munkájuk mindenkori, éves értékelése mellett sok más témát érintett és tárgyalt a tanács az elmúlt öt esztendőben.

– Egyebek mellett beszéltünk azokról a szakmai együttműködésekről, amelyek fontosak a köznevelési intézmények számára – fogalmazott a tankerületi központ igazgatója, aki kiemelte, a nevelési-oktatási feladatok mellett, azok elősegítése, fejlesztése érdekében nagyon komoly partneri kört működtetnek. Mint mondta, huszonnyolc intézményük több mint 350 együttműködésben érintett, amelyek mindegyikét írásban rögzítették. Hozzátette, munkájuk során érintették az infrastrukturális fejlesztéseket, hiszen azok előrehaladása, nyomon követése, eredményei mindannyiuk számára kiemelten lényeges. Szinte minden évben téma volt az általános iskolai beiratkozások eredménye, ahogy a tanévkezdések tapasztalatairól is mindig beszámoltak.

Szóltak a Klebelsberg Ösztöndíjprogramról, mint a pedagógus-utánpótlást támogató kiemelt programról, ahogy tárgyaltak a tanulói átlageredmények és a tanulói mulasztások alakulásáról is. Ugyancsak górcső alá vették az esélyteremtő programokat és azok jelentőségét.

– Kimondhattuk, hogy a lemorzsolódási mutatók csökkenése, pozitív elmozdulása intézményeink eredményes szakmai munkáját igazolja – hangsúlyozta az igazgató, aki külön kiemelte a Határtalanul, valamint az Iskolatej és Iskolagyümölcs program jelentőségét. Az elmúlt években, a pandémia alatt értékelték a koronavírus időszakában életbe léptetett digitális munkarend tapasztalatait is. A keddi ülésen áttekintették a Gyulai Tankerületi Központ tavalyi évben végzett munkáját, kiemelt szakmai-módszertani programjaik eredményeit is.

Külön napirendi pontként beszéltek a január 1-én életbe lépett életpálya törvényről is. A középiskolások pályaorientációjáról, a felsőoktatási intézményekbe történő sikeres felvételi követelményeiről egyaránt egyeztettek, ahogy a tanulói érdekképviseletekről és az Országos Diákparlament munkájáról is szót ejtettek. Teleki-Szávai Krisztina elmondta, az oktatásért felelős miniszter nevében dr. Maruzsa Zoltán államtitkár öt esztendőre bízta meg a Gyulai Tankerületi Központ Tankerületi Tanácsának tagjait, ennek apropóján az igazgató emléklapot adott át számukra.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a Kisvárosok Szövetsége, Mucsi András, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége, Öreg István, a Nemzeti Pedagógus Kar, Szákné Bajnai Zsuzsánna, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Zámori Ida, a Klebelsberg Központ, míg Horváth Sára Kata, a Gyulai Tankerületi Központ Diákönkormányzatának delegáltjaként lett a tanács tagja. A tanács elnöke Teleki-Szávai Krisztina.

Az eseményen Kepenyes András, az Antiszegregációs Munkacsoport vezetője a munkacsoport működéséről adott tájékoztatást. A Gyulai Tankerületi Központ Tankerületi Tanácsának tavalyi tevékenységéről Teleki-Szávai Krisztina számolt be. „A pályaválasztás művészete: útmutató a sikerhez.” címmel Zámori Ida tartott előadást. Az Országos Diákparlament szervezetéről, feladatairól, eredményeiről Horváth Sára Kata tájékoztatta a jelenlévőket. A köznevelési intézményekben alkalmazottak jogállásának új törvényi szabályozásáról Öreg István tartott előadást.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában