Ünnepi betelepítés

2024.01.06. 17:56

Számos kulturális programmal készülnek Eleken

Az idei évben is rengeteg kulturális programmal készülünk, melyek már januárban elkezdődnek – adta hírül a napokban Szelezsán György, Elek polgármestere.

Vásári Erzsébet

Részletezte: jubileumok sora előtt állnak, hiszen 2024-ben ünneplik a betelepítés 300. évfordulóját, a település törökdúlást követő újjáépítésének tricentenáriumát, 100 éves lesz ebben az évben a Reibel Mihály Városi Művelődési Ház épülete és az Elek Táncegyüttest is ünnepelik majd, megalakulásának 25. évfordulója alkalmából. Többek között 2024-ben rendezik meg a település legnagyobb rendezvényét, az Elekiek Világtalálkozóját, és az Eleki Fogathajtó Verseny is jubilál, mivel 25. alkalommal hívják életre.

Szelezsán Györgytől megtudtuk, hogy közel négy éve kezdték meg a közös munkát Haász Tünde Erikával, a Reibel Mihály Város Művelődési Ház intézményvezetőjével, akivel a kultúra terén világos és előremutató feladatokat tűztek ki maguk elé.

Kiemelt céljuk, hogy a lehető legkisebb kortól ismerje meg mindenki a minőségi magyar kultúrát, hogy a mindent elárasztó, az agyunk kikapcsolására szolgáló tömegtermékek helyett – vagy legalább mellett – jusson lehetőség arra is, hogy felfedezzék az elekiek a magyar kultúra egyetemes értékeit. Ezeket a célokat szolgálja rengeteg program, színházi előadás, kiállítás, könyvbemutató, szakkör és egyéb közösségi esemény.

A polgármester hangsúlyozta: a magyar kultúra a nemzetünk fennmaradásának egyik legfontosabb záloga. Az a nép, vagy település, aki nem tesz a kultúrájáért, aki nem fordít erőforrásokat saját mélyebb megismerésére, nem tud hosszú távon fennmaradni. Éppen ezért idén is többféle programmal készülnek, melyek sikeres megvalósítása és a 2024. évi rendezvénynaptár összeállítása érdekében még ebben a hónapban lefolytatják a szükséges egyeztetéseket a hatóságokkal, az intézményvezetőkkel, az egyházak képviselőivel, a nemzetiségek képviselőivel, a civil szervezetekkel és minden érintettel.

Végül Szelezsán György arra kérte az elekieket, hogy vegyenek részt minél több rendezvényen, támogassák és terjesszék a magyar kultúra ügyét, hogy utódaink ezer év múlva is büszkén gondolhassanak arra: van mit megőrizni értékeinkből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában