Rágcsáló

2024.01.29. 09:55

Nem rest a nyest, pusztít az autók motorterében is Békésben

A padlások mellett az autók is a nyestek kedvenc életteréhez tartoznak Békésben. Legjobban a kocsik meleg motorterében érzik magukat. Mivel a kerékjáratoknál egyik autó sem zárt teljesen, a pici résen a kis ragadozók utat törnek maguknak, és beférkőznek a motortérbe. Szeretnek rágcsálni, és számos balesetveszély köthető ahhoz, hogy szétrágnak vezetékeket. A kreszvaltozas.hu szerint az egyik megoldás lehet kutyaszőrt tenni a motortérbe kis vászonzacskóban, zokniban, a kutyaszagtól ugyanis irtóznak.

Nyemcsok László

Forrás: Shutterstock

Szikora Zsolt, az egyik békéscsabai autószerelő szerviz vezetője elmondta, hozzájuk is kerülnek nyestrágta autók, amik nem indulnak, és a tulajdonosok nem tudják, mi lehet az oka.

– Békéscsabán a patkányok legalább ennyi kárt tesznek a kocsikban, de a nyesteknél maradva, főként a puhább, műanyag elektromos kábeleket teszik tönkre, így autóvillamossági szakembereknél kötnek ki a járművek – hangsúlyozta Szikora Zsolt. – Jellemzően akkor fészkelik be magukat a nyestek kocsikba, ha több napig egy helyen állnak a gépjárművek.

Nyestre jellemző jelek: lábnyomok a kasznin, a meredek fényezett részeken körömkarcolások, ürülék a sárvédő élén, tetőn, csomagtérajtón – ez utóbbi úgy, hogy rés felett legyen, nehezen lelökdöshetőn, és jusson belőle bentre is. A meredek hátfalú kocsiknál a hátsó ablaktörlőt kapaszkodónak használják, idővel lejjebb is rángatják, mint ahogy állna eredetileg.

– Mindez ugyan bosszantó, valamelyes kárt is okoz, de az igazi pusztítást az olajszagú motortérben végzik a nyestek – írja az kreszvaltozas.hu. – Szerencsés esetben csak jelet hagynak: legutóbb egy autós a szívósor tetejéről dobált ki megrágott kenyereket, más a fényszóró mögött akadt halmaradékokra. Igen kis helyekre befurakodnak, lábnyomok és szétkent sár tanúskodnak erről a motortéri burkolatokon.

Az igazi baj akkor kezdődik, amikor finomnak tűnő kábeleket vagy csöveket találnak. Ez utóbbi esetben is különböző szintjei vannak a károkozásnak. Különféle műszaki hibák, elektromos zárlatok, elcsurgó folyadékok, működésképtelenség: attól függően, hogy mit találnak meg. Az egyik autótulajdonosnak a közelmúltban az tűnt fel, hogy fény szűrődik ki a garázsból. Kiderült, a kocsi motortere kigyulladt. Azonnal kitolták az autót az épületből, eloltották a motortéri tüzet, de ez alighogy sikerült, lángra lobbant a műszerfal. A tűzoltókat is kihívták. Mire kiértek a hivatásosok, addigra sikerült ismét megfékezni a tüzet, de a kocsi lényegében odalett. A tűzoltói vizsgálat szerint a műszerfaltömbön belül indult a tűz, oda jutott be valahogy az állat, és rágott el vezetékeket. Erre azért nehéz felkészülni.

Sokféle trükkel próbálják elriasztani a nyesteket

A nyestprobléma évtizedek óta ismerős, sőt, talán mióta autó létezik. Az autógyártók is igyekeztek tenni ellene, kutatták, mit szeretnek a kis állatok, és mi az, ami számukra nem finom. Majd adalékolták a gumicsövek, szigetelések anyagát, több-kevesebb sikerrel.

Az autóhasználók is próbálkoznak sokféle trükkel a nyestek elriasztására. A kreszvaltozas.hu felsorolta, amelyekkel találkoztak, el lehet gondolkozni, hogy kinek, mi vált be. Lehet kutyaszőrt vagy emberhajat tenni a motortérbe kis vászonzacskóban, zokniban. Nyestriasztó szert rakni a motortérbe, ilyen vegyszerrel befújni a motortér környezetét. Vécéillatosítót tenni a motortérbe, minél erősebb szagú, tablettást. Ultrahangos nyestriasztót használni, körberakni az autót műanyag vizespalackokkal, kifeszített, lefektetett csirkehálóra (drót) parkolni, ecetet spriccelni a motortérbe. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában