Hagyományok

2024.01.24. 19:00

Megünnepelték a fák újévét: gyümölcsöt vittek a csabai családok átmeneti otthonába

A narancstól a kivin át a banánig, az almától a szőlőn keresztül a körtéig, a datolyától a fügén át a földi mogyoróig sorakoztak különféle gyümölcsök, magvak szerdán a Bartók Béla úti családok átmeneti otthonának asztalán. A békéscsabai Bét Bárhesz Egyesület lepte meg a családokat, a gyermekeket egy zsidó hagyomány, a tu bisvát alkalmából, amely minden esztendőben svát hó 15-én köszönt be, ez idén pont szerda estére esett.

Licska Balázs

Horváth Sándor beszélt a gyermekeknek a zsidó hagyományokról, majd közösen készítették el a gyümölcsökből a széder tálat.

Fotó: Fotó: Licska Balázs

A talmudban négy újévet ismernek, ezek közül az egyik a fák újéve, a tu bisvát – mondta Horváth Sándor, az egyesület elnöke. Ilyenkor Izraelben fákat ültetnek, este pedig körbeülik az asztalt, és széder vacsoraként – a széder rendet jelent – gyümölcsöket fogyasztanak, miközben történeteket mesélnek egymásnak. 

– Itthon is megülik a zsidó közösségek az ünnepet, és kórházakba, különféle intézményekbe gyümölcsöket visznek, beszélgetnek az ellátottakkal – folytatta. Az egyesület azért döntött a családok átmeneti otthona mellett, mert sok helyről kerülnek ide ellátottak, akik találkozhattak zsidó tradíciókkal, és fontosnak véli a hagyományok felelevenítését. Szomorú sorsokkal lehet találkozni az intézményben, de most az ellátottak arcára mosolyt varázsolhattak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában