Kutatás

2024.01.27. 11:27

Megszülettek a muronyi kukoricakísérletek eredményei is

Összesen 46 kukoricahibrid teljesítményét vizsgálták 2023-ban a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kukorica posztregisztrációs fajtakísérletében. A 17. alkalommal szervezett fajtakísérlet az ország nyolc, eltérő termesztési adottságú pontján zajlott, Békésben Murony adott otthont ennek.

Nyemcsok László

2103502778

Forrás: Shutterstock/ illusztráció

A NAK-nál közölték, a tavalyi fajtakísérletben tizenegy fajtatulajdonostól összesen 46 – a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó – hibridet vizsgáltak. Ezeket a vetés előtt az eddigi gyakorlat szerint kódolták, így a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban.

A kísérletek szakmai felügyeletét a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosította. A testület nyolc tagból áll, a tagokat az alapító társadalmi szervezetek delegálják három évre. A Tanács feladata a posztregisztrációs kísérletek finanszírozási hátterének és metodikájának kialakítása, valamint a szakmai felügyeletének biztosítása.

Tavaly 8 helyszínen 9 kísérletet állítottak be, többek között Muronyban is. A Békés vármegyei település új helyszínt jelentett. A szervezők a kísérleti helyszíneket évről évre bővítik, hogy az ország minden régiójából érkezzenek adatok. Az összes helyszín adatainak kiértékelését a vetőmagszövetség végezte. A kísérlet eredményeiről készült kiadvány itt érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában