Megemlékezés

2024.01.15. 19:45

Megkoszorúzták Mihai Eminescu emléktábláját Gyulán - galériával

Megkoszorúzták Mihai Eminescu emléktábláját, a Román Kultúra Napja alkalmából hétfőn kora délután Gyulán, a román költőről elnevezett Eminescu utcában.

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Ádám

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnöke elmondta, a román kultúra egyik elismertebb alakja Mihai Eminescu.

– Hétfőn rá emlékeztünk a róla elnevezett utcában a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata falán elhelyezett emléktáblánál, születése 174. évfordulója alkalmából – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt avatták fel a román költészet géniuszának nevezett művész emléktábláját. Hangsúlyozta, hisz abban, hogy a kultúra és így az irodalom művei is közelebb visznek egymáshoz, más szemmel, jobb szívvel nézünk a másikra.

– Hétfőn arra a költőzsenire emlékeztünk, aki európai szintre emelte a román irodalmat, aki az európai posztromantika meghatározó alakja lett főleg filozófiai tartalmú verseivel – folytatta a gondolatot. – Mihail Eminovici – hiszen a költő ezen a néven született – első költeményét az akkor éppen Pesten megjelenő Familia folyóiratban közölték. Eminescu minden műnemben maradandót alkotott, de világirodalmi rangot költőként ért el. Munkásságával a román irodalmat az európai kultúrkör szerves részéve tette. Alkotásaiban a közösség és az egyén fájdalmai egyaránt megjelennek. Életműve döntő hatással volt a modern román nyelv kialakulására, megújította költői látásmódot. Leginkább az élet értelmére kereste a választ, a szerelem érzését szerette volna kifejezni. Műveit több mint ötven nyelvre fordították le, köztük magyarra is. 2010-ben a román kultúra napjává nyilvánították január 15-ét, a költő születésnapját.

Kifejtette, tavaly egy régi vágyuk vált valóra a tiszteletére állított emléktábla felavatásával. 

– Az irodalom híd szerepét mi is szemléltethetné jobban, mint az, hogy a megemlékezésen ott voltak románok és magyarok, vezetők, pedagógusok, nyugdíjasok, diákok, polgárok – emelte ki.

Az eseményen Siluan Manuila, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke megemlékezést celebrált, illetve irodalmi műsor is színesítette a programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában