Névnapi köszöntő

2024.01.20. 07:30

Isten éltesse a Fábiánokat és a Sebestyéneket!

Január 20-án a születésnaposokon kívül a Fábiánok és a Sebestyének ünnepelhetnek.

Beol.hu

Boldog névnapot!

Forrás: shutterstock

A Fábián latin eredetű férfinév, a Fabianus névből származik, jelentése: A Fabius nemzetséghez tartozó. A Fabius nemzetségnév valószínűleg a faba (bab) szóval függ össze, a jelentése így babos vagy babtermesztő. Női párja: Fabiána. Az 1990-es években a Fábián, Fábiusz, Fabó és Fábió szórványos nevek voltak, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb magyar férfinév között.

A Sebestyén a latin Sebastianus név rövidülésének magyaros alakja, jelentése Szebaszte (latinosan: Sebastia) városából való. A város eredeti neve Szamaria volt, amit Augustus római császár tiszteletére változtattak meg, a görög eredetű Szebaszte városnév jelentése ugyanis, akárcsak a császár nevéé: magasztos, fennkölt. Az 1990-es években a Sebestyén és a Szebasztián igen ritka, a Sebes, Sebő és Sebők szórványos név, a 2000-es években a Szebasztián a 69-95. leggyakoribb férfinév, a Sebestyén, Sebes, Sebő és Sebők nem szerepel az első százban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában