Szemle

2024.01.08. 10:40

Indítsa a hetet békéscsabai hírekkel!

Hétfőn is egy csokorba válogattuk a legfrissebb híreket Békéscsabáról.

dr. Nagy Szilvia

Forrás: Shutterstock/ illusztráció

Elfogadták az egészségfejlesztési tervet

Elfogadta a városi közgyűlés a nemrég tartott ülésén a békéscsabai járás 2028-ig szóló egészségfejlesztési tervét. A 130 oldalas dokumentumban arról is írtak, hogy az elmúlt időszakban készítettek egy felmérést, a kérdésekre több mint 1600-an válaszoltak. A kitöltők fontosnak ítélték az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgást, a dohányzás és a drogfogyasztás kerülését, a mértékkel történő alkoholfogyasztást, a szűrővizsgálatokon való részvételt. A válaszadók ötöde mondta azt, hogy rendszeresen cigarettázik, háromnegyede legalább alkalomszerűen fogyaszt alkoholt. A kitöltők több mint fele naponta háromszor, negyede ötször étkezik, ötödénél a rendszertelenség a jellemző. A válaszadók negyede sportol rendszeresen, harmada-harmada pedig nem, vagy ritkán. Az ülésen dr. Juhász István tanácsnok azt hangsúlyozta, tudományos igényességű munka került a grémium elé. Dr. Szigeti Béla önkormányzati képviselő azt emelte ki, hogy mozgással, egészséges táplálkozással, a dohányzás és az alkohol elhagyásával éveket lehet nyerni. Úgy véli, ez leginkább hozzáállás kérdése, tehát szervezett tájékoztatással sokat léphetnének előre.

Megvannak a tornacsarnok tervei

Szarvas Péter polgármester a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén elmondta, elkészülte a békéscsabai Andrássy gimnáziumba megálmodott tornacsarnok tervei. A kormány a beruházás előkészítésére, a tervezésre adott forrást az önkormányzatnak, és a város immár rendelkezik is engedélyes kiviteli tervekkel. A 20x40 méteres, szabványos kézilabdapályát is magában foglaló tornacsarnok megépítése nagyjából 2 milliárd forintba kerülne. Az építésről egyelőre nem született kormányzati döntés, azonban az önkormányzat kezdeményezi a fejlesztést, érvényre juttatná ezt az igényt.

Tetoválásokból nyílt kiállítás

Tetoválásokból nyílt kiállítás szombaton este a Csabagyöngye Kulturális Központban. A tárlat célja összekapcsolni a tetoválóművészetet az irodalommal, a kultúrával, így megismertetve egy szélesebb közönséggel. Deli József, Jocó a békéscsabai  Joan Tattoo&Piercing vezetője elmondta, tizedik születésnapját ünnepli a szalon, az ehhez kapcsolódó programsorozatuk legkülönlegesebb eleme a tárlat, amelyen a szalon tetoválóművészeinek közel százhúsz alkotása látható irodalmi körítéssel, kulturális közösségi térben, képzőművészeti kiállításként. A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványt is támogatták: Kiss Attila festőművész két olajfestményére lehetett licitálni, a befolyt összeget pedig az alapítványnak ajánlották fel.

Autizmussal élő művész kiállítása nyílt meg

Megnyílt Bondár Tímea: Más szemmel című kiállítása a Békés Megyei Könyvtár földszinti kiállítóterében szombaton. Juhász Zoltán, a könyvtár igazgatója úgy fogalmazott, a könyvtár az információs egyenlőség és a demokrácia színhelye, ahol egyenlő eséllyel és szabadon hozzáférhetünk a kulturális javakhoz. Elhangzott: a 27 éves Bondár Tímeánál hatéves korában diagnosztizálták az autizmust. Hétéves korától zeneiskolába járt, marimbázni tanult, Szőnyi Graciella a zene segítségével nyitotta meg a szívét. Tímea kommunikációs nehézségét a rajzolás segítségével győzi le, érzés- és hangulatbeli változásait az alkotásokon keresztül éli meg. Rajzain egyedi, különleges formákat jelenít meg, cím nélkül. A most kiállított alkotásainak központi eleme a szem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában