Mese világ

2024.01.19. 07:42

Falják a kilométereket az orosházi mesekosár könyvei

Az Orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár legkisebbeket megcélzó programja 2021 áprilisában indult útjára. Az olvasásnépszerűsítő kezdeményezés neve: mesekosár. A napokban is folytatódik a projekt: 13 orosházi óvodába visznek rendszeresen egy-egy könyves kosarat. Annak a tartalmát helyben olvasgathatják a legkisebbek. 2024-ben, első alkalommal 6 óvodában jártak a könyvtárosok, 20 kilométeres kört tettek meg közben.

Csete Ilona

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvodában Szőke-Molnár Csilla óvodavezetőnek adta át az egyik kosarat.

Fotó: BMH

A mesekosár szolgáltatás célja a kezdetekkor az volt, hogy a koronavírus-járvány közben, majd az azt követő időszakban is – a kosarakkal újra jelen legyen a legkisebbek életében is a könyv és a könyvtár. A szolgáltatás lényege, hogy a gyermekkönyvtár összeállít az óvodáknak – egyszerre 6 óvodának – egy-egy mesekosarat, ami 25-30 új, igényes, friss megjelenésű könyvből áll. A mesekosarakat eljuttatják az óvodákba és ott hagyják olvasásra egy hónapig. Majd a könyvtár visszaveszi a kosarakat, egy hétnyi könyvkarantént követően újabb óvodákhoz juttatják el a könyveket. Ezekből a könyvekből az óvodapedagógusok felolvashatnak, a gyerekek lapozgathatják azokat, olyan formában, olyan rendszer alapján, ahogyan ezt az adott óvoda a legjobbnak látja. 

A projekt kiváltó oka a járványhelyzet volt, azonban a program nemcsak a járvány végéig tart, hanem hosszabb távon is segíti a gyerekek igényes olvasmányokhoz jutását. A könyvtár 2022-ben egy kérdőívet állított össze, hogy értékeljék a tapasztalatokat. 

Indulásra készen: Buzai Csaba, a könyvtár igazgatója 
Fotó: BMH

A válaszadók elárulták, a szolgáltatás remek kezdeményezés, a gyerekek mindig kíváncsian és örömmel veszik kézbe az új könyveket. Előfordult, hogy az óvodapedagógusok motivációs eszközként beépítették a mesekosarat a foglalkozásba, vagy egy-egy közösen elolvasott új meséhez kapcsoltak óvodai tevékenységeket. A könyvek a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelőek; az új kiadású könyvek megismerése segíti az óvodai és a saját könyvtárbővítést – fogalmaztak a kérdőív kitöltői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában