Békés menetszázad

2024.01.18. 13:40

Emlékezők menete indul Orosházáról

A magyar történelem legtragikusabb eseményei közé tartozik az a háborús esemény, ami 81 évvel ezelőtt, 1943. januárjában, az akkori Szovjetunióban, a Don-kanyarban történt a 2. magyar hadsereggel. A magyar történelem legsúlyosabb vereségét szenvedte el a sereg 120 ezer katona elvesztésével.

Csete Ilona

Tavaly Mezőhegyesen gyülekeztek a megemlékezők.

Fotó: Für Henrik

Minden évben megemlékezik a Magyar Tartalékosok Szövetsége a január 12-én kezdődő támadásról, honvédeink hősi helytállásáról. 

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Vármegyei Szervezete és a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület 8. alkalommal rendezi meg a békés menetszázad emlékező menetét, a "MATASZ DON-81" emléktúrát. A 29 kilométeres menetvonal az idén Orosháza háborús emlékhelyeit, emlékműveit érinti.

Árpád-kert, Gyopáros tópart, Szentetornya, Rákóczitelep, az alvégi temető – csak néhány kiragadott állomás a megemlékezés és a kegyelet útvonalából. Már tavaly is sokan vállalták a menetet, tartalékos katonák, kadétok, természetjárók, emlékező polgárok. Két alkalommal hosszabb pihenő és frissítő is várja a megemlékezőket. Az emléktúrára bármelyik emlékhelynél lehet csatlakozni. Emléklapot és kitűzőt az a résztvevő kap, aki legalább két egymás utáni emlékhelyet érint az emléktúra résztvevőivel.

Gyülekező, megnyitó szombaton 8 órakor az Árpád-kertben.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában