Baleset

2024.01.16. 15:45

Attila segített a csabai temetőben csúnyán elesett idős asszonynak

Elesett és nagyon csúnyán megütötte az arcát egy idős asszony néhány nappal ezelőtt a békéscsabai ligeti temetőben. A 87 éves nő az esés miatt nem tudott felállni, szerencséjére Bucsi Attila önzetlenül azonnal a segítségére sietett, így sikerült elkerülni a nagyobb bajt.

Papp Gábor

Bucsi Attila elmondta, mindenképpen segíteni szeretett volna. Fotó: Bencsik Ádám

Az esetről szóló beszámoló, amit a hölgy szomszédja tett közzé, a napokban jutott el szerkesztőségünkhöz. A 87 éves asszony kiment a temetőbe a férje és lányai sírjához. Bár korának megfelelően kicsit bizonytalanul jár, de rendíthetetlenül gyalogol. A sírok között azonban elesett, és az egyik nyughely betonszélébe beütötte a fejét. Felhasadt homlokából és az orrából folyt a vér. Felállni, segítséget kérni nem tudott. Egy férfi, aki korábban látta a nénit, észrevette az eltűnését, és a keresésére indult. Segített felállni, megtörölgette a véres arcát. Kórházba akarta vinni, de a néni erősen tiltakozott. A szomszédos utcából elhozta az autóját, és a lakására szállította az idős hölgyet. Később mentővel kórházba vitték a nénit, ahol összevarrták, illetve ellátták a sebeit. 

Bucsi Attila, aki segített a néninek, elmondta, szinte mindennap kimegy a temetőbe, így történt ez az ominózus időpontban is.

– Hátulról szoktam bemenni a ligeti temetőbe a volt feleségem sírjához. Ezúttal is biciklivel érkeztem. Közben láttam, hogy egy idős asszony kissé ingatagon megy előttem, majd lefordul a sírok közé – emlékezett vissza a történtekre Bucsi Attila. – Továbbmentem, útközben van egy fa, aminek általában nekitámasztom a biciklimet. Amikor ezt megtettem, gondoltam, hogy hátranézek, hol van a néni. Nem láttam sehol. Ezért visszagyalogoltam, és az idős asszony akkor már ott feküdt a sírok között hason, arcának egyik féloldala tiszta vér volt, az orránál fogta a zsebkendőjét, mert az is vérzett, és felszakadt a homloka. Megkérdeztem, hogy „Mamika, hogy van?” Tudott válaszolni, segítettem felülni, megtörölgettem. Arrébb állt egy autó, onnan kértem még zsebkendőt. Beszéltünk pár szót, mondta, hogy indul haza, de az akkor nem tűnt a legjobb ötletnek. Más nem tudott segíteni, ezért a biciklivel hazatekertem az autóért, szerencsére nem lakom messze. Addig megkértem, hogy maradjon ott, üljön, mert a sérülése miatt nem a legszerencsésebb, ha járkál. Autóval elvittem a lakásukhoz, felkísértem, majd beszéltem a szomszéd hölggyel, akivel nagyon jó kapcsolatban vannak.

Mint elmondta, arról is szót váltottak, hogy bár a megsérült idős asszony nem akarta, de a nénit mégis érdemes lenne kórházba vinni. Ez később meg is történt, amiről a szomszéd hölgy értesítette is a férfit. 

– Mindez megnyugvást jelentett számomra is – tette hozzá Bucsi Attila. – A nénit beszállították a sürgősségire, összevarrták, illetve ellátták a sebeket. Úgy tudom, hogy mostanra jól van. Bár többen voltak, akik azt mondták, életet mentettem, én egyszerűen csak segíteni szerettem volna.

Nagy Zoltánné a temetőben megsérült hölgy, aki városszerte ismert tanítónő volt korábban, elmondta, mostanra jobban van.

– Ha a férfi nem segített volna, lehet, most én sem lennék. Nagyon sokat jelentett, hogy egy ilyen nehéz helyzetben volt, aki nem hagyott magamra – emelte ki nyugdíjas asszony, aki éppen kedden levelet is küldött Bucsi Attilának, hogy ilyen módon is megköszönje, amit érte tett.

A házban, ahol az idős hölgy lakik, figyelnek egymásra, és lehetőségeikhez mérten, több mint negyven éve mindig segítik egymást a szomszédok. 

Pozitív változások a segítségnyújtásban

Hangai József mentőtiszt, az Országos Mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársa általánosságban arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy az időseknél nyilvánvalóan nagyobb valószínűséggel fordul elő, hogy elesnek és sérülést szenvednek el annak következtében. Az ellátás az elesés ismert vagy feltételezett okának megfelelően történik, túl a sebellátáson. Mivel az idősek – koruknál fogva is – gyakorta szenvednek csontritkulásban, fejsérülést követően érdemes őket egészségügyi ellátó intézménybe juttatni további vizsgálatok céljából. Ezt nem feltétlenül szükséges mentővel megtenni, amennyiben más panasza, tünete nincs a sérültnek, akár család is bekísérheti rendelőintézetbe, sürgősségi osztályra.

Segítségnyújtás terén pozitív változásokról számolt be. Kérdésünkre kiemelte, amennyiben a beteg vagy sérült nem szeretne kórházba menni, akkor járunk el helyesen, ha segítséget hívunk hozzá, és az esetleges helyszínen hagyásról olyan szakemberek döntenek, akik meg tudják ítélni az eset mind jogi, mind egészségügyi hátterét, vonatkozásait.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában