Békés

2024.01.28. 09:11

Apartmanházra és korszerűsítésére is pályáznak

Megújította az együttműködést a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal a békési testület.

Papp Gábor

Polgár Zoltán alpolgármester, Kálmán Tibor és Tárnok Lászlóné jegyző a testületi ülésen.

Forrás: BMH

Csütörtöki ülésén a békési képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal, a német, a roma, a román és a szlovák nemzetiségi önkormányzatokkal kötött megállapodások megújítását, illetve a grémium elfogadta a nemzetiségi önkormányzatok tavalyi működéséről szóló beszámolókat is – tájékoztatott a testületi ülést követő sajtótájékoztatón Kálmán Tibor, Békés polgármestere. Mint elmondta, Békés egy színes közösség.

– A nemzetiségek fontos tagjai ennek a közösségnek, és nagyon sokat tesznek hozzá a város életéhez, mindennapjaihoz, a település kultúrájához, hagyományainak megőrzéséhez – fogalmazott.

A testület ugyancsak tudomásul vette a testvértelepülésekkel történő kapcsolattartásról és a tavalyi év jelentős testvértelepülési eseményeiről szóló tájékoztatót. Kálmán Tibor kiemelte, Békésnek négy testvértelepülése van, köztük három, Gyergyószentmiklós, Magyarittabé és Hegyközkovácsi határon túli, magyar anyanyelvű, míg Myszków Lengyelországban található.

– Az együttműködés minden esetben kiváló, azok túlléptek a protokolláris szinteken, a mindennapi életben, a családok között is kiváló kapcsolat alakult ki – fogalmazott.

A békési önkormányzat a partiumi Nagyzerinddel közösen, két határon átnyúló, úgynevezett RO-HU pályázatot nyújt be mintegy 500 ezer-500 ezer euró értékben. Az első elképzelés a békési fürdő energetikai korszerűsítésére, gépészeti rendszerének, légtechnikájának felújítására irányul, amivel egyharmadára mérsékelhetnék az energiafelhasználást. 

A második pályázat keretében szálláshelyeket, egészen pontosan 32 férőhelyes apartmanházat építenének Dánfokon, amelynek szolgáltatásait összekötnék a fürdővel. Akik ott a gyógyturisztikai szolgáltatásokat igénybe vennék, azok Dánfokon kedvezményes szállást vehetnének igénybe. A szálláshelyekre már kész tervekkel rendelkeznek.

Kálmán Tibor beszámolt arról is, hogy a Békési Kisgazdakör pályázati támogatással megvásárolja a Csabai utca 18. szám alatti ingatlant. Ehhez a testület is hozzájárult. Kiemelte, nagyon jó az együttműködés Békési Kisgazdakörrel, amelynek tagjai nagyon sokat dolgoznak a városért.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában