Rózsaszínben

2024.01.28. 09:37

A méhnyakrák megelőzhető, a szűrések fontosságáról is beszéltek Orosházán - videóval

Az Orosházi Mályvavirág Pont idén is csatlakozott az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez. Partnerekre talált, rózsaszínbe öltöztették az orosházi kereskedők és szolgáltatók a boltok, üzletek kirakatait, ezzel ráirányítva a figyelmet a kampányra. Szombaton délután pedig megtelt a Justh Zsigmond Városi Könyvtár: hölgyek, kislányok, édesapák várták érdeklődve Farkas Attiláné Iványi Edit (a helyi mályvavirág pont vezetőjének) a megnyitóját, a meghívottak előadását.

Csete Ilona

Farkas Attiláné főszervező örömmel nyugtázta, sokakat érdekelt a program.

Fotó: Csete Ilona

Kell az odafigyelés, a HPV-vírus okozta betegségek, a szűrések, a betegséggel kapcsolatos információk és tévhitek megismerése.  Ezekre is felhívták a figyelmet a hétvégi programon. A megelőzési hét keretében Gyöngy-Percek elnevezéssel hirdetett programot s bevonzották az érdeklődőket a könyvtárba.

Elsőként dr. Balázs Boglárka, a Mályvavirág Alapítvány orvos nagykövete tartott előadást mindarról, amit a HPV-vírusról, a megelőzésről, a citológiai vizsgálat és a HPV-teszt közötti különbségről tudni érdemes. Látványosan szemléltetett előadásában arról is beszélt, hogy képes egy vírus rávenni a gazdasejtet a korlátlan osztódásra; hogy alakulhat ki ennek talaján egy daganat; hogy előzzük meg a fertőzést, védekezhetünk-e. Hogy tudjuk időben észrevenni, hogy baj van? Érdemes oltatni? Ha valaki fertőzött, mi a helyzet a szexuális élettel, gyermekszüléssel? Mi az a rákmegelőző állapot? Hogyan tovább a diagnózis után? Kell-e élvezeti megvonás...

Az orosházi szakember az Országos Onkológiai Intézet adjunktusa, nőgyógyász, klinikai onkológus érdeklődésünkre elmondta,  intézetükben nagyon sok mályvavirágos érintettet kezelnek. Viszik a hírüket, így került a szakember a Mályvavirág Alapítvánnyal kapcsolatba és választották őt orvos nagykövetüknek. Örömmel látogatott haza, szülővárosába a prevenciós délutánra. 

– Mindig szívesen beszélek arról, mennyire fontosak a szűrések, azért, hogy ilyen súlyos daganatos betegséget, mint a méhnyakrák, megelőzzünk, időben elcsípjünk. Van már védőoltás, annak a felvételével ne kelljen még több nőnek meghalnia. 1400 nő betegszik meg méhnyakrákban, ebből erőfeszítéseink ellenére elveszítünk négyszázat éves szinten – nyilatkozta dr. Balázs Boglárka, aki azt is elmondta hírportálunknak, hogy ő évente körülbelül 1800 nőbeteggel találkozik nőgyógyász-onkológus szakorvoskén fővárosi intézetükben. 

Dr. Balázs Boglárka gyógyít, kutat, most hazatért, hogy a megelőzés fontosságáról beszéljen. Fotó: Csete Ilona

– Ebbe a számba nem csupán a méhnyak-, hanem beletartozik a petefészek-, a méhtest-, és a szeméremtestrák is – tette hozzá a doktornő, aki a napi feladatai mellett kutatómunkát is végez: a granulóza sejtes petefészektumorokat kutatja. – Ez egy ritka tumor, kevés beteget érint. A petefészekből indul ki, ha kiújul, a hasüregben bárhol megjelenhet. 80 körüli az érintett betegek száma, akiket utánkövetek. A műtéti beavatkozással történő felismerés után minden már speciális: a kiújulás, a képalkotó- és laborvizsgálat... 9 éve folytatom ezeket a vizsgálatokat.

Az orosházi prevenciós délután szobakoncertekkel folytatódott: Miszlai Márton fellépését Fenyvesi-Petrec Teodóra és Fenyvesi Antal, a Csókolom, átmehetek játszani? produkció és Frankó Attila zenés műsorszáma követte.

Nem vagy egyedül

Farkas Attiláné, a délután szervezője invitálta a résztvevőket, hogy a kórházzal, az egészségfejlesztési iroda közreműködésével biztosított ingyenes szűréseken is vegyenek részt minél többen szombat délután. Volt közös gyöngyfűzés, az elkészült karkötők nőgyógyászati betegekhez kerülnek, hogy érezzék, nincsenek egyedül. A főszervező bejelentette, hogy az idei első mályva bál (március 2.) bevételével is a gyógyítókat segítik majd eszközbeszerzéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában