Példaértékű

2024.01.14. 12:35

A legodaadóbb önkéntes díját kapta a kunágotai Modok-Kaszás Edit

Kunágotai szakember is átvehette 2023-ban a Caritas Hungarica-díjat. Az elismerést 12. alkalommal osztották ki.

Csete Ilona

Modok-Kaszás Edit, a kunágotai pedagógus sokat önkénteskedik

Forrás: BMH

A budapesti Magyar Szentek Temploma szolgált helyszínéül a Caritas Hungarica-díj átadójának. Az esemény főszereplői a Katolikus Karitász legodaadóbb önkéntesei voltak, akik példaértékű karitatív munkát végeznek az ország számos pontján. A díjjal inspirálni szeretnének mindenkit az önkéntességre, és megmutatni a másokért vállalt önzetlen munkában rejlő erőt és szépséget.

A méltatásokkor elhangzott: a karitász önkéntesek tevékenysége folyamatos, nem csupán alkalmanként fordítják idejüket, tudásukat és figyelmüket másokra, hanem egész évben.

A kitüntetésben részesülők elismerő oklevelet kaptak, Karitász-kitűzőt vehettek át és a reflektorfénybe állított díjazottakat bemutató füzet is megjelent róluk.

Szeged-Csanád Egyházmegyéből vehette át a díjat a kunágotai Modok-Kaszás Edit, aki megkeresésünkre nagyon szerényen csak annyit mondott, 10 éve a Kunágotai Szent Rita Karitász Csoport vezetője. 

– Évente több pályázatot beadunk rászorulók megsegítésére, többek között lakásfelújítás, élelmiszertámogatás, gyógyszer, kályhaprogram, pelenkaprogram, krízis helyzetben lévők megsegítése, iskolai támogatás céljából. Gyűjtünk ünnepekkor élelmiszert, majd csomagoljuk, eljuttatjuk, ahogy ruhaosztásokat és még sok-sok mindent is szervezünk – fogalmazott.

Azt már a hivatalos méltatásban olvastuk, hogy Modok-Kaszás Edit pedagógusként ideje nagy részét a gyerekek oktatásának és nevelésének szenteli. 10 évvel ezelőtt vállalta el a Kunágotai Szent Rita Karitász Csoport vezetését. Folyamatosan kutatja azokat a családokat, vagy egyedülálló idős embereket, akiknek szükségük van segítségre. Pályázatokat ír és tehetősebb személyeket kér meg arra, hogy karolják fel a karitász tevékenységét. Karácsonykor mindig támogatásban részesülnek a rászoruló családok és az egyedülálló emberek. Tavasszal vetőmagokat és szerszámokat osztanak nekik, hogy a kertjeiket megművelhessék.

Vallását hitelesen gyakorolja

Edit lelkes, odaadó, vallását hitelesen gyakorolja és erre buzdítja a tanítványait és azokat is, akiknek segítséget nyújt. Igyekszik a fiatalokat megszólítani, toboroz, próbálja az önkéntesek létszámát növelni. Az ő vezetésével remélhetőleg még hosszú ideig töretlenül működik a helyi karitász csoport.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában